Política 08/06/2016

Podem s'inspira en Ikea a l'hora de presentar el seu programa

La proposta d'Iglesias per al 26-J s'adapta a les xifres macroeconòmiques de Rajoy i manté el compromís amb el referèndum català

Ferran Casas
1 min
El programa electoral de Podem

MadridPodem només ha 'redecorat' el seu programa per al 26-J. No ha introduït canvis significatius en les propostes, però ha optat per una presentació atrevida. La formació de l'esquerra alternativa ha copiat el format dels catàlegs de l'empresa de mobles de baix cost sueca Ikea per editar el seu programa electoral. Segons Carolina Bescansa, responsable del document, es tractava de canviar el format "sense tocar el contingut" per aconseguir no només que el programa sigui el més participat, "sinó també el més llegit".

El programa està estructurat de la mateixa manera en què ho fa l'empresa de mobles. Així, a l'apartat de banys apareixen les mesures de netedat en la vida pública, en referència a assumptes com la corrupció o el frau fiscal; al de jardí, els assumptes referits al medi ambient; al menjador, els temes de benestar, i als despatxos, els econòmics, per exemple.

A les fotografies apareixen, amb el mateix estil dels catàlegs de la marca sueca, els dirigents de Podem a casa seva en escenes quotidianes.

Pel que fa a les propostes el programa, inclou els compromisos programàtics amb IU i una reducció de la despesa extra prevista fins al 2019, que baixa de 90.000 a 60.000 milions, d'acord amb les previsions que ha enviat el govern de Mariano Rajoy a Brussel·les i que han afectat, per exemple, la renda garantida. Per compensar l'increment en polítiques socials Podem rebaixa les despeses a l'administració general i en defensa i seguretat.

La formació manté el compromís de convocar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya i reformar la Constitució per donar una resposta.

stats