Crisi al Govern

Aragonès defensa la continuïtat de Junts al Govern: "Hi ha marge per arribar a acords"

Batet reclama "generositat" al president, que insisteix en la necessitat de "màxima lleialtat institucional" entre socis

3 min
El president, Pere Aragonès, dirigint-se al ple al president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet

BarcelonaQuan falten menys de 24 hores perquè la militància de Junts comenci a votar sobre la sortida o no del Govern, el president Pere Aragonès ha volgut defensar aquest dimecres públicament la continuïtat de l'executiu amb els juntaires. "La meva voluntat és que aquest Govern continuï, que pugui continuar de forma sòlida, centrat el 100% en la tasca de govern i amb la implicació total de les formacions". Així s'ha expressat al ple del Parlament, marcant perfil en la batalla pel relat, en la mateixa línia del que ja va traslladar aquest dimarts als consellers en la reunió setmanal del consell executiu, en la qual també va descartar un escenari d'avançament electoral.

Aprofitant l'altaveu de la sessió de control, Aragonès també ha volgut enviar un segon missatge al seu soci de govern, assegurant que "hi ha marge per arribar a acords" en els tres punts que JxCat fixa com a imprescindibles per mantenir la coalició: la direcció estratègica de l'independentisme, la taula de diàleg i la coordinació dels dos partits a Madrid. Especialment en aquest últim punt, que ha definit com la "coordinació i defensa de les propostes consensuades pel Govern a les Corts": "En aquests termes, ja pot comptar amb això", ha dit al líder de Junts al Parlament, Albert Batet. Poc abans, Batet havia apel·lat a la seva "responsabilitat" i "generositat" del president davant la crisi, recordant que, fins ara, Esquerra ha rebutjat totes les propostes que han posat sobre la taula per complir el pacte de govern i el "mandat" del 52%. "Nosaltres ens ho autoexigim, com li pertoca a vostè", ha dit.

Batet: "Tenim el deure de complir amb el mandat del 52% que va demanar-nos que avancem cap a la independència".

Aragonès ha mostrat la seva predisposició a parlar, però també ha reclamat "voluntat d'acord": "Ni un pot imposar a l'altre ni l'altre fer-ho amb el primer". A més, ha apuntat que no serviria de res arribar a l'entesa si "al cap de 15 dies tornem a estar igual", i ha subratllat que la continuïtat del Govern requereix que els dos socis estiguin "implicats al 100%" i "sense dubtes, corresponsabilitat, respecte mutu i màxima lleialtat institucional". Amb les negociacions ara per ara aturades i les dues parts pendents de la campanya oberta en el si de Junts, el president també ha volgut expressar "respecte" per la consulta dels juntaires. "Les formacions polítiques prenen les decisions com consideren convenient [...]. No puc fer altra cosa que mostrar respecte per les decisions d'altres organitzacions", ha dit.

L'avís de la consellera Geis

A diferència del debat de política general, quan JxCat va verbalitzar l'amenaça de demanar una qüestió de confiança, aquest dimecres no hi ha hagut xoc dialèctic entre Aragonès i Batet, però la situació d'excepcionalitat fruit de la crisi al Govern s'ha fet palesa a l'hemicicle. La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis (Junts), s'ha negat a respondre a una pregunta oral al ple sobre la situació del transport públic a l'Anoia, formulada pel PSC. Ha volgut així evidenciar la destitució del vicepresident del Govern Jordi Puigneró, que també era conseller de Polítiques Digitals i Territori. "No hi ha vicepresident i, per tant, a mi no em pertoca respondre a aquesta pregunta", ha dit, malgrat que ara és ella qui assumeix de forma interina les competències del departament.

Gemma Geis: "Si no complim amb els pactes de govern, no em veig capaç de continuar desenvolupant les meves tasques com a consellera de recerca i universitats"

No ha estat l'únic gest de Geis. En resposta a una altra pregunta de l'oposició, ha posat en qüestió la seva pròpia continuïtat a l'executiu: "Si no complim els pactes de govern i no puc assegurar que a Madrid anem amb la força per defensar el sistema universitari, no em veig capaç de continuar desenvolupant les meves tasques com a consellera", ha afirmat. Una reflexió que no fa preveure, tal com reclama Aragonès, que l'estabilitat de l'executiu no torni a esguerrar-se per les divergències entre els socis.

"Més que mai necessitem institucions sòlides [...] i que, malgrat les incerteses del moment, el Govern continuï treballant amb tota la força", ha dit posteriorment el cap del Govern, que s'ha mostrat convençut que, passi el que passi, hi haurà pressupostos per al 2023. Si Junts surt de l'equació, però, Esquerra haurà de buscar el suport del PSC i els comuns, que aquest dimecres han criticat la inoperància de l'executiu. "Sigui quin sigui el desenllaç, es pot afirmar que això no va", ha afirmat el líder socialista, Salvador Illa, mentre que el portaveu dels comuns, David Cid, ha exigit "garanties que, passi el que passi, el Govern no estarà ofegat en una crisi permanent". "La meva tasca i compromís és treballar perquè els objectius pels quals es va formar el Govern continuïn endavant", ha insistit Aragonès, tot i que ara mateix aquest horitzó no depèn exclusivament d'ell.

stats