Política 18/10/2019

La sentència remou el Parlament i divideix el Govern balear

La dreta exigeix a Francina Armengol que trenqui amb MÉS, mentre que els ecosobiranistes demanen una major implicació dels seus socis

Maria Llull
3 min
La sentència remou
 El Parlament i divideix El Govern balear

Palma“Això no va de Catalunya. Això va de democràcia”. D’aquesta manera demana el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, una major implicació dels partits progressistes quant a la sentència al Procés que es va conèixer dilluns. Els ecosobiranistes no estan conformes amb els missatges que s’han llançat aquests dies des de l’Executiu, proclamant la necessitat de respectar les resolucions judicials i apel·lant al diàleg. “Respectam la llibertat dels nostres socis, però com a Govern no poden posar a la nostra boca coses amb les quals no estam d’acord”, apunta Ensenyat. Les dissensions es varen escenificar a la manifestació de dilluns a la plaça de Cort, a la qual només varen assistir integrants de MÉS i Esquerra. “On són els partits d’esquerra espanyols?”, es va demanar llavors el cap de llista al Congrés dels ecosobiranistes a les eleccions del 10-N, Guillem Balboa.

Fonts de Podem assenyalen que en el partit morat hi ha preocupació perquè “MÉS escenifica la qüestió per atreure el focus de l’opinió pública i Vox se n’aprofita amb una actitud irresponsable”. Malgrat tot, consideren que “no cal alarmar-se, però sí exigir coordinació entre els socis de govern”. El posicionament de MÉS “no hauria d’afectar el dia a dia de l’Executiu”, segons expliquen des de Podem. “Quan vàrem seure a negociar, els altres partits coneixíem el seu full de ruta”.

Fonts del PSIB reiteren que cal “respecte a la sentència judicial, però també seny en el diàleg”, i assenyalen que hi ha certa sorpresa i malestar dins el partit per la intensitat de les protestes de MÉS. Els socialistes consideren que el Govern ha de continuar centrat a “treballar pels ciutadans”, encara que és inevitable la “preocupació” per la violència a Catalunya, la qual “sembla organitzada”.

No ha estat una setmana fàcil per a MÉS. D’una banda, el PP ha demanat la reprovació del senador autonòmic, Vicenç Vidal, per haver donat suport públicament a l’independentisme i haver qüestionat la validesa del règim del 78. Per altra banda, l’extrema dreta ha anat més enllà amb la petició de Vox d’il·legalitzar el partit ecosobiranista, com la resta de formacions independentistes de l’Estat.

La dreta va prendre la iniciativa després que els diputats ecosobiranistes abandonassin el ple del Parlament dimarts en senyal de protesta per la sentència, enmig de les protestes de PP i Cs, que recriminaren al president de la Cambra, Vicenç Thomàs, que permetés a Ensenyat explicar els motius de la seva acció quan s’havia de debatre una moció sobre transport marítim a Formentera. A més, els partits de la dreta no han aturat d’exigir a Francina Armengol que trenqui amb MÉS com a soci de Govern com a prova que ha pres partit per la democràcia. El president del PP balear, Biel Company, fins i tot va oferir el seu suport al Govern en les qüestions fonamentals que afecten les Balears si Armengol treia fora de l’Executiu els ecosobiranistes.

“Vàrem protestar per la situació que es viu a l’Estat”, explica el portaveu, qui reconeix que sent “impotència”. “El que s’està vivint és molt gros, un fracàs de l’Estat, que s’ha estimat més aplicar la repressió que la política”, afegeix.

La situació a Catalunya ha provocat que “la gent s’hagi de posicionar”, considera el president de l’Obra Cultural Balear (OCB), Josep de Luis. “Les persones han de decidir si estan a favor que hi hagi més democràcia i reconeixement de la diversitat lingüística, cultural i política”, o “si estan a favor d’uns contorns democràtics difusos, amb més repressió i centralització”. De Luis lamenta que “la gent amb posicions regressives estigui agafant molt de protagonisme”.

Segons el politòleg Adrián Pacín, “cal marcar les diferències entre la tardor del 2017 i la del 2019”, perquè “la societat balear ha internalitzat més les dinàmiques polítiques catalanes”. A més, la presa de posicionament de la dreta després de la sentència “ha estat molt forta”. “A Vox han tornat bojos”, diu el politòleg. Cal recordar que, a més de demanar la il·legalització de MÉS, el partit d’extrema dreta ha reclamat l’aplicació, no només de l’article 155 a Catalunya, sinó també del 116, el qual serveix per aplicar els estats d’alarma, d’excepció i de setge. Aquesta petició va quedar de manifest quan els diputats encapçalats per Jorge Campos intentaren boicotejar les declaracions de Miquel Ensenyat al Parlament.

stats