Política 16/02/2021

El senador Vidal pregunta al govern espanyol quina estratègia té per als grups feixistes, nazis i antisemites

"L'acte nazifeixista de dissabte a Madrid en què una oradora falangista va dir 'El jueu és el culpable' no pot quedar en no res", ha afirmat a Twitter

Ara Balears
2 min
Desenes de persones en una manifestació neonazi, dissabte a Madrid

El senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha preguntat aquest dimarts al govern espanyol quina estratègia té per "combatre" els grups feixistes, nazis i antisemites que proliferen a Espanya. Arran de la manifestació neonazi que va tenir lloc dissabte a Madrid en homenatge a la División Azul, Vidal també ha demanat a l'Estat si la policia i la Fiscalia tenen constància que els discursos que es varen pronunciar durant la concentració són sancionables. A més, ha reclamat si es va detenir algun dels participants.

"L'acte nazifeixista de dissabte a Madrid en què una oradora falangista va dir 'El jueu és el culpable' no pot quedar en no res", ha dit el senador autonòmic a Twitter. "Fiscalitzarem que això no pugui passar"; ha afirmat, i ha afegit que no és "normal" que hi hagi rapers a la presó, referint-se a Pablo Hásel, i que, en canvi, els "apologistes" de l'Holocaust siguin a "ca seva".

De fet, aquest mateix dimarts la Fiscalia ha obert diligències per investigar si es va produir un delicte d'odi en la manifestació neonazi de dissabte. Després que el govern de la Comunitat de Madrid i la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya posassin els fets en coneixement del Ministeri Públic, la secció de ciberodi de la Fiscalia Provincial de Madrid ha obert una investigació d'ofici pels comentaris antisemites que es varen fer al llarg de l'acte.

En una de les intervencions, una dona va afirmar: "És la nostra obligació lluitar per una Espanya i per una Europa ara dèbils i liquidades per l'enemic, que sempre és el mateix amb diferents màscares: el jueu, perquè res és més cert que aquesta afirmació". "El jueu és el culpable i la División Azul va lluitar per alliberar Europa del comunisme, que és una intervenció jueva destinada a enfrontar els obrers", va afegir.

La Fiscalia ja ha demanat a la Brigada Provincial d'Informació de la Policia Nacional que informi dels lemes, pancartes, ressenyes de consignes, banderes exhibides, incidències, assistència de grups violents i altercats transcorreguts durant l'acte, així com de "qualsevol altra actuació que pugui ser constitutiva de delicte".

stats