ENQUESTA
Política 09/03/2019

Cap partit amb representació al Parlament renega del feminisme

Les formacions de la dreta s'han desmarcat del discurs majoritari des de l'acusació de politització del PP fins al feminisme liberal de Ciutadans

M.ll.
3 min
Imatge d'arxiu del ple del Parlament.

PalmaLes reivindicacions feministes han arrelat en els discursos polítics. Cap partit amb representació parlamentària a les Balears renega del feminisme. Això sí, les formacions de dreta s’han desmarcat del discurs majoritari des de diferents postulats, que van de l’acusació de politització del PP al feminisme liberal de Ciutadans

1. Com definiu el feminisme?

2. Sou feminista?

3. Com cal aplicar les idees feministes en la política?

Francina Armengol

Presidenta del Govern (PSIB)

1. El feminisme és la lluita per la igualtat entre homes i dones. Les persones feministes treballen per aconseguir-la.

2. És clar que em consider feminista. Qualsevol persona d’esquerres ho és, perquè al seu horitzó hi ha la idea d’igualtat.

3. Per executar aquestes idees cal un plantejament més ampli que l’institucional. Ha de ser un treball transversal, que necessita un pacte social ampli, com també més recursos públics i un compromís polític.

Fina Santiago

Consellera de Serveis Socials (MÉS)

1. És pensar que les dones són persones amb els mateixos drets i deures. No és una lluita individual, perquè és l’estructura patriarcal la que ha evitat que les dones tinguin els mateixos drets. El feminisme és una lluita global contra la discriminació.

2. Si aspires a la igualtat, ets feminista. Jo ho som.

3. Aconseguir la igualtat és una qüestió transversal, no sectorial. Perquè hi hagi un canvi, cal tocar tot allò que afecta les dones i el seu paper.

Juan Pedro Yllanes

Diputat de Podem al Congrés

1. És un moviment col·lectiu molt important que pretén que les dones siguin iguals en drets als homes.

2. Estic aprenent a entendre el feminisme i a acostar-m’hi gràcies a les companyes. Em queda molt per aprendre.

3. Cal ser sensible sobre el paper que la societat ha atorgat tradicionalment a les dones, ja que determinades tasques poden ser duites a terme per qualsevol persona, independetment de quin sigui el seu gènere.

Iago Negueruela

Conseller de Treball (PSIB)

1. És la recerca d’un ideal d’igualtat que està molt lluny de produir-se. Avui dia hi ha igualtat formal, però no real, ni material, econòmica o laboral.

2. Sempre m’he considerat feminista i form part d’un partit que ho és.

3. La legislació s’ha d’adaptar perquè promogui de manera més activa la igualtat real. N’és un bon exemple el decret llei del govern central sobre els permisos de paternitat. Calen instruments per remoure obstacles.

Laura Camargo

Diputada de Podem al Parlament

1. És el dret que les dones siguin tractades com a persones. El problema són les estructures patriarcals, les quals són fins i tot prèvies al capitalisme. Les dones són tractades com de tercera o quarta categoria.

2. Em consider feminista per necessitat. Crec en un món millor i més just.

3. Hi ha polítics que parlen de xibius feministes, però s’ha d’entendre que no es pot anar en contra d’iniciatives que fan avançar cap a la igualtat.

Biel Company

President del PP balear

1. La definició de feminisme és clara, i no perquè ho digui jo: és la recerca de la igualtat entre homes i dones.

2. Sempre he cregut en la igualtat d’oportunitats entre homes i dones perquè puguin arribar fins on puguin o vulguin. Dins el PP hem apostat per això de manera clara i inequívoca.

3. És imprescindible aplicar polítiques amb solucions i posar fi a la confrontació. S’ha d’evitar polititzar un tema amb el qual tots estam compromesos.

Jaume Font

Portaveu d'El Pi

1. És un moviment que lluita per la realització efectiva del principi d’igualtat de drets entre homes i dones.

2. Som feminista. És tan senzill que no puc entendre com hi ha gent que no ho creu. Reconec l’esforç de les meves padrines, la meva mare, dona i filles. No em preocupa cap manifest.

3. Calen recursos econòmics i mitjans, com més jutjats, per lluitar contra la violència de gènere. Qui no ho veu només hi posa excuses.

Marga Prohens

Portaveu adjunta del PP

1. No es tracta que Marga Prohens defineixi el feminisme. La RAE diu que és la recerca de la igualtat entre homes i dones.

2. Em consider feminista segons la definició anterior. Vull un feminisme que no faci desaparèixer els homes, sinó el masclisme. Vull un 8-M que no estigui instrumentalitzat ni divideixi. No és una competició entre partits ni entre dones.

3. Homes i dones treballam al PP per un pacte d’Estat que solucioni temes com el de la bretxa salarial.

Xavier Pericay

Portaveu de Cs al Parlament

1. El feminisme és un moviment que ve d’antic i té moltes definicions. És la reivindicació de la igualtat de drets i oportunitats d’homes i dones. El feminisme vol fer real això que encara no ho és.

2. Em consider feminista des de l’anterior definició. Els homes i les dones han de ser valorats pels seus mèrits si hi ha igualtat de condicions.

3. Cal intentar que la maternitat no sigui un obstacle per a la dona i també fomentar la paternitat. S’han d’eliminar entrebancs.

stats