Política 17/02/2021

Sánchez truca a Casado per reprendre la renovació del CGPJ i el PP n'apuja el preu

El Congrés té previst aprovar la setmana que ve la reforma per limitar els poders de Lesmes

2 min
Pedro Sánchez, davant per davant del cap de l'oposició, Pablo Casado, durant una sessió de control al Congrés.

MadridTres dies després del 14 de febrer, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha trucat aquest dimecres a la tarda al cap de l'oposició, Pablo Casado, per intentar desbloquejar la renovació dels òrgans constitucionals. La més urgent, la del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que ja fa més de dos anys que té el mandat caducat. Però tot i que la conversa ha sigut "constructiva", en paraules de la Moncloa, fonts del PP han assenyalat que Casado manté les mateixes condicions que fins ara, que passen per deixar fora de la negociació Unides Podem i avançar en la "despolitització" de la Justícia fent que els jutges elegeixin el seu òrgan de govern. I no només això, sinó que Casado ha decidit apujar-ne el preu.

El líder popular ha insistit en la necessitat de "reforçar la independència dels òrgans constitucionals", que passa per no permetre reformes com la que la coalició de govern pretén impulsar per evitar que el CGPJ pugui fer nomenaments mentre està en funcions i que el Congrés té previst aprovar la setmana que ve per la via ràpida, i també ha exigit la "neutralitat" dels mitjans públics i "consens" per a la reforma de la llei electoral que acabi modificant el vot pregat per als residents a l'estranger.

El Congrés ja té a punt la reforma

L'última trucada entre Sánchez i Casado va ser el 15 de desembre i va acabar de la mateixa manera: sense acord. El PSOE confiava que amb la reforma exprés del CGPJ damunt la taula, Casado acabaria acceptant desbloquejar la renovació de l'òrgan de govern dels jutges, però de moment no ha sigut així. El líder del PP va posar aleshores una altra condició: que passessin les eleccions catalanes. Per això li ha trucat ara el president espanyol. També per legitimar-se de cara a l'aprovació al Congrés la setmana que ve de la reforma perquè el president del CGPJ, Carlos Lesmes, no pugui fer nomenaments ni del Suprem, ni de l'Audiència Nacional ni dels tribunals superiors de justícia.

Judicatura i govern espanyol han mantingut un llarg pols els últimes mesos en què, a cada pas que han fet les Corts, Lesmes ha convocat el nomenament per a una nova plaça. I sempre ha tingut el suport del PP. El govern espanyol acusa Casado de voler mantenir la correlació de forces que hi ha fins ara a la judicatura vist el viacrucis judicial que espera als populars, que han anunciat un canvi de seu per fugir del llast de la corrupció i del seu passat.

stats