Pedro Sánchez suavitza el veto a Kosovo i recepta diàleg amb Sèrbia

El president espanyol conversa amb el seu homòleg kosovar en la cimera europea amb els Balcans Occidentals

2 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen amb el primer ministre de Kosovo, Albin Kurti.

Brussel·lesCanvi de rasant. Per primera vegada a la història, un president espanyol s'ha assegut físicament a la mateixa taula que el seu homòleg kosovar, Albin Kurti. Fins i tot s'han saludat i han parlat de diàleg. Així ho ha explicat aquest dimecres Pedro Sánchez després de la cimera europea amb els Balcans que s'ha celebrat a Eslovènia i on, a diferència del que va passar amb Mariano Rajoy el 2018, el fet que Espanya no reconegui Kosovo no ha suposat cap entrebanc per celebrar la trobada.

"He pogut saludar el primer ministre i dir-li que donem la benvinguda al diàleg entre Pristina i Belgrad, i animem totes dues parts a trobar acords coherents amb el dret internacional", ha dit Sánchez en la roda de premsa. En realitat aquesta no era la primera cimera europea amb la presència de Kosovo on Espanya accedia a participar, però sí de manera presencial. El maig del 2020, en plena pandèmia, el mateix Pedro Sánchez va participar en la videocimera amb Kosovo perquè es va optar per una escenografia neutral, sense banderes ni títols dels càrrecs que impliquessin un reconeixement de la Unió Europea cap al país.

Aquesta vegada ha sigut el mateix, però en persona, i el president espanyol fins i tot ha anat més enllà, perquè hi ha hagut una salutació i fins i tot una benvinguda al diàleg entre les dues parts. Els dies previs a la cimera, la Moncloa ha insistit que això no vol dir que Espanya reconegui Kosovo, però sí que s'ha adoptat un enfocament diplomàtic absolutament diferent, com el que adopten països com Grècia o Romania, que tampoc reconeixen el país balcànic després que declarés la independència de Sèrbia el 2008.

Per això, el president espanyol ha defensat que Espanya ha de participar en tots els fòrums internacionals: "El que ha de fer un govern actiu en els debats europeus és no aïllar-se'n. [...] ¿S'imaginen que Espanya s'absentés d'aquesta cimera quan hi han estat els altres vint-i-sis membres de la Unió Europea? Hem de ser-hi per donar la nostra opinió", ha dit Sánchez. Els altres països europeus que tampoc reconeixen Kosovo són Xipre, Eslovàquia, Romania i Grècia.

El gest arriba també després que les seleccions de futbol espanyola i kosovar s'enfrontessin per primera vegada aquest any. Espanya insisteix que no reconeix el país balcànic, però el govern espanyol, apuntalat per partits independentistes, ha suavitzat clarament l'enfocament.

stats