Política exterior
Política 05/10/2022

Sánchez i Scholz pacten redoblar l'esforç militar

El compromís coincideix amb el xoc entre PSOE i Podem pel pressupost en defensa

2 min
Pedro Sánchez i Olaf Scholz, reunits en la cimera entre Espanya i Alemanya a la Corunya

MadridMentre al Congrés el PSOE i Unides Podem donaven versions diferents sobre qui sabia què de l’augment del pressupost en defensa als comptes estatals per al 2023, Pedro Sánchez i Olaf Scholz segellaven un acord per redoblar l’esforç militar a Europa. En el marc de la 25a cimera entre Espanya i Alemanya, celebrada a la Corunya, els dos països han reiterat la importància de “reforçar la cooperació en matèria d’armament i industrial de defensa per enfortir les capacitats europees”, tal com ha quedat escrit en una declaració conjunta. La trobada entre els dos governs arribava marcada pel suposat oferiment a Espanya perquè participi en la construcció d’un escut antimíssils europeu que impulsa Berlín. Sánchez i Scholz han assegurat en una compareixença conjunta que no s’ha abordat aquesta qüestió, però el president espanyol ha avançat que si arriba la proposta, “s’estudiarà”. Per la seva banda, el canceller alemany ha anotat que és un projecte de defensa antiaèria “urgent” per al seu país, però a llarg termini.

La primera economia europea finançarà aquest programa amb la creació d’un nou fons dotat amb 100.000 milions d’euros, ha explicat Scholz, que ha imprès un gir de 180 graus a la política de defensa alemanya, fins ara no gaire ambiciosa. El 29 d’agost, a Praga, el canceller ja va avançar aquesta iniciativa, orientada a reforçar l’autonomia estratègica de la UE, tot i que de la mà de l’OTAN, liderada pels Estats Units. Aquell dia ja va obrir la porta a altres països veïns d’Alemanya per si volien cooperar –entre els quals no hi havia Espanya–, però l’ambaixadora alemanya a Madrid, Maria Margarete Gosse, assegurava dimarts a la Cadena SER que hi havia hagut dues reunions a Berlín on s’havia “sondejat” el govern espanyol. 

Podem se sent enganyat

Mentrestant, la ressaca de l’aprovació dels pressupostos al consell de ministres l’ha marcat la diferència de relats entre el PSOE i Unides Podem sobre les partides vinculades a defensa. L’entorn de la líder de l’espai lila, Yolanda Díaz, deixava clar dimarts que estava pactat des del juliol que hi hauria partides que no computarien en el sostre de despesa per evitar perjudicar la despesa social, i mantenia un perfil baix. Podem, com a partit, en canvi, va posar el crit al cel pel fet que la xifra concreta dels 12.300 milions d’euros i l’augment de gairebé el 26% del pressupost en defensa la va saber quan la ministra d’Hisenda la va donar a conèixer en roda de premsa. María Jesús Montero, per la seva banda, ha donat per fet que Unides Podem ho sabia.

Més enllà de la qüestió militar, Espanya i Alemanya han firmat dos acords bilaterals en matèria laboral i d’universitats. A més, Sánchez i Scholz han explicitat de nou l’aposta perquè el gasoducte europeu Midcat estigui operatiu el 2025 i preparat per transportar hidrogen a Europa. Sobre el pla fiscal de 200.000 milions d’Alemanya que espanta la UE, Sánchez ha volgut subratllar el compromís de Scholz amb el mercat únic.

stats