Governabilitat a l'Estat

Sánchez i Rufián traslladen al Congrés el pols ERC-PSC

Iceta renega de cert passat del PSC i es presenta sota el lema "nasío pa' pactar"

3 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en una sessió de control al govern espanyol

MadridEl clima d'entesa habitual entre el PSOE i Esquerra a Madrid viu aquesta setmana una excepció en plena campanya electoral a Catalunya, on els dos partits es discuteixen la victòria, juntament amb JxCat. El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha deixat momentàniament enrere el to suau amb el president espanyol, Pedro Sánchez, en les sessions de control i s'ha estrenat aquest 2021 acusant els socialistes de "prioritzar vots per sobre de vides" amb la candidatura de Salvador Illa i promovent que no s'ajornessin les eleccions. "És dur dir-ho, però és la dura realitat", ha manifestat Rufián. Sánchez li ha recordat que si JxCat i ERC haguessin investit un substitut de Quim Torra s'hauria pogut escollir una data i haver evitat la intervenció dels tribunals.

"La pròxima vegada presentin-se en coalició amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya", ha proposat Rufián al secretari general del PSOE, abans de defensar que el nou decret per traslladar els comicis al 30 de maig va ser una decisió presa per motius sanitaris amb el consens de tots els grups parlamentaris excepte del PSC. "Si fes gràcia jo li faria la gràcia que l'efecte Illa és un iogurt caducat perquè només val al febrer, però no fa gràcia", ha assenyalat el diputat independentista, que ha anticipat que els catalans votaran en contra d'instal·lar a la Generalitat "un despatx de la Moncloa". Aquest està sent un dels principals missatges d'ERC en campanya per competir amb Illa, a qui busca presentar com l'enviat de Sánchez a Catalunya.

El president espanyol li ha replicat que l'exministre fa el pas per "superar la divisió i la polarització que només ha portat decadència" i s'ha mostrat esperançat que el 14-F "hi hagi un canvi i es giri full". Rufián i Sánchez han traslladat el clima de campanya al Congrés aquest dimecres, per bé que unes hores després el PSOE, Unides Podem i ERC aprovaran una moció a favor de reunir immediatament la taula del diàleg un cop passin les eleccions.

La sessió de control al Congrés també ha suposat l'estrena de Miquel Iceta com a ministre de Política Territorial, amb preguntes de la candidata de Junts per Catalunya, Laura Borràs; la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, i una interpel·lació –una llarga conversa– amb Rufián. Igual que va fer el dia que va assumir la cartera, Iceta ha intentat espolsar-se les crítiques de la triple dreta, que el consideren un "ambaixador dels presos polítics" a Madrid, i ha marcat distàncies amb l'independentisme.

Primer ha assegurat a Borràs –que s'ha acomiadat del Congrés reivindicant el seu no als pressupostos espanyols, a diferència d'ERC– que es troben en posicions "antagòniques" perquè per al govern espanyol "l'autonomia és la millor garantia per als ciutadans de tot Catalunya". I després ha demanat a Rufián que "no confongui legalitat amb immobilisme", referint-se a la proposta d'un referèndum pactat que defensa ERC.

Davant de les acusacions de "filoindependentista" que li llança la dreta –com recordava amb sorna Rufián–, Iceta ha renegat de cert passat del PSC i ha lloat que l'ex secretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba el convencés d'abandonar l'aposta pel dret a decidir que els socialistes catalans van abraçar el 2012. En la nova etapa a Madrid s'ha presentat sota el lema "nasío pa' pactar", que seria el que posaria al seu "escut" d'armes.

El PP burxa pels fons europeus

El que no ha canviat és la dura oposició del PP, que ha sorprès amb un missatge unànime a cada intervenció dels seus diputats sobre l'informe del Consell d'Estat en relació al decret que regula la gestió dels fons europeus. Segons el partit conservador, a l'expedient que els grups parlamentaris han rebut sobre aquesta qüestió no apareix el document que aquest organisme consultiu hauria elaborat i que posaria objeccions al decret de l'executiu. El PP l'ha demanat formalment al Consell d'Estat, tal com ha explicat el seu president, Pablo Casado, que ha atacat Sánchez per aquesta via.

Malgrat la insistència, el cap de l'executiu no ha respost i s'ha limitat a reiterar que el PP hauria de fer una oposició "útil i constructiva". La resta de ministres tampoc han contestat, prova que alguna cosa "amaguen", segons els populars. L'obsessió dels representants del PP ha arribat al punt que el secretari general, Teodoro García Egea, ha escrit en un paper la paraula "Informe" i l'ha exhibit al vicepresident segon, Pablo Iglesias, mentre responia a la seva interpel·lació. "Però què fa? Vostè venen aquí a fer el ridícul", ha replicat el líder de Podem.

Lloances a Vox

Sánchez i Casado també s'han retret mútuament l'abstenció de Vox que va permetre l'aprovació del decret per agilitzar els fons europeus la setmana passada. "Vostè ha pintat el seu govern Frankenstein de verd", ha etzibat el cap de l'oposició al president espanyol, mentre que el líder socialista ha lamentat que l'extrema dreta tingui "més sentit d'estat" que el principal partit de l'oposició.

stats