Sánchez rebutja ara comparèixer al Congrés per respondre sobre l'Afganistan

La Moncloa celebra que Casado rebaixi el to i l'insta de nou a renovar els òrgans constitucionals

2 min
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa posterior al consell de ministres

MadridPedro Sánchez va afirmar dissabte que el seu govern estava "a disposició de les Corts", però si no hi ha cap sorpresa la sol·licitud de compareixença que el PP ha registrat i es vota aquest dimecres a la diputació permanent no tirarà endavant. El PSOE i Unides Podem s'hi oposaran i caldrà veure quina posició adopten els partits petits. Junts no hi anirà i, per tant, no votarà; el PNB també la rebutjarà i Esquerra no vol avançar el sentit del seu vot. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha explicat que l'executiu ha registrat la compareixença del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares; la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera; i la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que donaran compte de les qüestions que han marcat aquest agost: l'Afganistan, el preu de la llum i la pandèmia.

A la Moncloa sostenen que una compareixença extraordinària de Sánchez al ple pot donar ales a veus com la del líder de Vox, Santiago Abascal, que ha estat desaparegut al llarg de l'estiu. Rodríguez ha apuntat que en qüestió de dies començarà el nou curs i el control parlamentari es podrà desenvolupar "amb normalitat". La dirigent del PP Ana Beltrán, però, ha denunciat que "el silenci sigui la moneda amb què Sánchez paga les coses que fa malament". Així, en principi el president no reapareixerà a la cambra baixa fins que recuperi l'activitat habitual, i estarà centrat en coordinar el dispositiu d'evacuació de l'Afganistan. Rodríguez ha subratllat que aquesta és la "prioritat" del govern mentre sigui possible seguir noliejant avions a l'aeroport de Kabul.

Sobre aquesta qüestió el PP ha decidit rebaixar el to, i el seu president, Pablo Casado, ha manifestat aquest dimarts que no en farà "confrontació política". Unes paraules que ha celebrat Rodríguez, que ha agraït el "sentit d'estat" del líder de l'oposició i ha aprofitat per demanar-li que, amb la represa del nou curs, s'avingui a renovar els òrgans constitucionals. Amb tot, les condicions que demana el PP no les assumeix el govern espanyol, que espera que no tingui cap altre remei que desbloquejar la situació.

Rodríguez ha volgut exhibir un acostament amb el principal partit de l'oposició -ha qualificat l'agraïment a Casado com una "floreta"- i no ha descartat que l'executiu prengui la iniciativa d'obrir línies de comunicació a partir de la setmana vinent. "No hauria de ser notícia que es truquin el president i el principal partit de l'oposició. Hauria de formar part de la cultura democràtica del país que puguem parlar dels assumptes d'estat", ha destacat la també ministra de Política Territorial.

Dard pel Mar Menor

Tot i la mà estesa i el compromís de no criticar ni socis de govern ni rivals polítics, Rodríguez ha estat contundent quan li han preguntat per la situació del Mar Menor. "Està havent-hi una deixadesa de l'exercici de les funcions que té encomanades el govern de Múrcia", ha manifestat en relació amb els expedients que s'han obert sobre l'abocament de nitrats i que no s'han tramitat. "El que passa al Mar Menor no és fruit d'un cap de setmana, és conseqüència d'un temps d'inacció i no execució de les sancions. Un consentiment dolós d'una situació irregular lesiva per al medi ambient", ha insistit.

stats