Política 08/02/2016

Rajoy no es podrà reunir dimecres amb Sánchez per problemes d'agenda però proposa quatre noves dates

El dirigent socialista manté la pressió sobre Podem: "Iglesias és qui ha de decidir si es queda immòbil o segueix vetant"

Mariona Ferrer I Fornells / Auri Garcia
4 min
Pablo Iglesias amb Pedro Sánchez a la gala dels Goya / EFE

Madrid / BarcelonaCanvi de plans en les negociacions per al govern espanyol. Almenys pel que fa l'agenda de les reunions. El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, no podrà reunir-se el dimecres amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, tal com havien quedat, perquè ja tenia agendada una reunió amb el grup parlamentari del PP. Ara bé, Rajoy li ha proposat quatre dates possibles, "el dijous, divendres, dissabte o diumenge".

Aquest canvi d'agenda arriba després que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, deixés apartat l'esmòquing –i fins i tot la corbata– en la gala dels Goya, i hagi començat una altra setmana clau per a la seva investidura amb una entrevista a RNE amb una jaqueta de cuir. Sánchez ha anunciat que han demanat a la Moncloa reunir-se amb el president en funcions del govern espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, el pròxim dimecres al Congrés, després que la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, assegurés que han demanat fins a 17 vegades reunir-se amb Sánchez d'ençà del 20-D. "Jo en cinc dies m'he reunit amb més formacions polítiques que Rajoy en 40 dies, i ara intenta posar data d'investidura a qui ha desbloquejat la situació política", li ha replicat.

Més tard, el ministre de Sanitat en funcions, Alfonso Alonso, ha confirmat que Rajoy accepta l'oferiment i que, "si Sánchez no se'n penedeix", tots dos es veuran dimecres. El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha evitat després concretar l'hora i el lloc exacte de la reunió. El dirigent popular ha confiat que la reunió no formi part d'un "atrezzo" per seguir amb la "teatralització de la ronda d'investidura". Casado ha lamentat la falta de diàleg fins ara per part de Sánchez, i ha explicat que Rajoy l'ha trucat dues vegades sense èxit i que, fins i tot, el dirigent socialista va cancel·lar "sense cap explicació" una reunió que tots dos havien concertat pel 18 de gener. Després de la trobada Sánchez-Rajoy, dijous serà el torn de Rajoy i el líder de Ciutadans, Albert Rivera.

El líder socialista manté la pressió sobre Podem perquè faci un pas endavant i s'uneixi a les negociacions. "És Iglesias qui ha de decidir si es queda immòbil o segueix vetant", li ha advertit. El PSOE acaba d'enviar a tots els partits de qui vol tenir el suport de cara la investidura –Podem, Ciutadans, PNB, Compromís, IU, Coalició Canària i Nova Canàries– el programa de govern que proposen per arribar a la Moncloa. És a dir, les línies mestres per a la negociació. Aquest dilluns es reuneix amb els equips negociadors de Ciutadans, IU i Compromís. Sánchez nega que estiguin intentant burxar i dividir Podem a través de les confluències per portar Iglesias al seu terreny.

"El PSOE i jo ho tenim clar, no serà president del govern a qualsevol preu", ha assenyalat sobre les línies vermelles que marquen la resta de formacions. El document inclou una proposta per demanar a Brussel·les la flexibilització del dèficit –una proposta que també incloïa Podem–, així com vincular al finançament públic dels partits a la transparència interna que tinguin. És a dir, que si hi ha paritat, si celebren primàries o bé consultes a la militància rebran més diners.

De fet, està previst que qualsevol acord Sánchez el consulti primer a la militància del PSOE i després, al comitè federal. Amb tot, el líder del PSOE no ha enviat primer als 'barons' territorials el programa de "govern socialdemòcrata" que ha traslladat als partits. Ha defensat que és Ferraz i l'equip negociador qui s'encarrega d'aquests temes i que, essencialment, estem davant un resum del seu programa electoral.

Sánchez inicia aquesta setmana una nova ronda de contactes, ara, amb entitats de la societat civil. Preveu reunir-se amb un total de 20 col·lectius per recollir opinions, i aquest dilluns comença amb l'Associació Espanyola de Startups i la Confederació Empresarial de l'Economia Social.

Iglesias, "esperançat" amb un govern de coalició

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat a la mateixa hora en una entrevista a la SER que té "l'esperança de fer un govern de progrés en coalició molt aviat", malgrat les discrepàncies que manté amb el PSOE respecte al paper que ha de jugar en la governabilitat Ciutadans. "Tenim estratègies diferents, però jo vaig insistir que la fórmula de govern que nosaltres vam plantejar és la més viable, i hi tinc esperances", ha dit Iglesias sobre la reunió de divendres amb Pedro Sánchez.

El líder de Podem ha defensat l'opció d'investir Sánchez amb l'abstenció del PNB, ERC i CDC, argumentant que Ciutadans es nega a jugar aquest paper i prefereix un acord a tres bandes amb el PSOE i el PP. "L'abstenció de Ciutadans és clar que l'acceptaríem. Si rectifiquen, benvinguda sigui l'abstenció. Però ells han estat molt clars plantejant que s'ha de governar amb el PP", ha recordat.

Iglesias considera que l'acostament del PSOE a Ciutadans pot portar a "un acord del partit socialista amb les dretes", ja que el partit d'Albert Rivera és una versió renovada del PP, i subratlla que el candidat del PSOE va ser el primer a insistir-hi durant la campanya electoral. "L'hi he sentit dir a Pedro Sánchez durant tota la campanya, i crec que tenia tota la raó. Que sigui coherent amb això", ha reivindicat.

stats