Política 17/11/2018

Sánchez prorrogarà els comptes si no té suports al desembre

El govern espanyol aprovaria la pujada de pensions i el salari mínim a través de decrets

Santi Piñol
2 min
El president espanyol, a la cimera iberoamericana de Guatemala

Antigua (Guatemala)El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha deixat clar que prorrogarà els actuals pressupostos generals de l’Estat si no aconsegueix els suports parlamentaris d’aquí al desembre. En una compareixença a Antigua (Guatemala) després de la Cimera Iberoamericana, Sánchez ha afirmat que el seu executiu no “marejarà els espanyols” amb els comptes i que, en cas de no poder aprovar els pressupostos, impulsaria mesures com l’increment de les pensions i la pujada del salari mínim interprofessional, recollides a l’esborrany dels comptes, a través de reials decrets que posteriorment hauria de ratificar el Congrés. “És evident que no podrem fer tot el que volíem”, ha destacat sense prioritzar més mesures.

“Tenim clar quin és el full de ruta: si no s’aproven ho farem a través de decrets llei”, i ha afegit que si després les mesures són rebutjades a la cambra baixa els ciutadans ja jutjaran els partits “quan arribin les eleccions”. Sánchez ha volgut espolsar-se la responsabilitat pel fracàs de la presentació dels comptes i ha carregat contra els partits que necessita per tirar-los endavant.

El mandatari espanyol ha assenyalat que no s’esperarà al mes d’abril per aprovar uns nous pressupostos “com l’anterior govern” i s’ha mostrat optimista de cara a unes noves eleccions. Malgrat tot, Sánchez ha ignorat les declaracions del líder de Podem, Pablo Iglesias, en què considerava que s’haurien d’avançar els comicis si l’executiu no pot tirar endavant els comptes. “El Govern decideix per si mateix –ha afirmat referint-se al líder lila–. Quan arribin les eleccions, els ciutadans ja jutjaran”.

La justificació per no avançar les eleccions és l’existència “d’urgències” a la societat espanyola, com els increments de pensions i salaris i altres mesures socials que no poden esperar. Considera que durant la moció de censura que el va portar al poder es va comprometre amb la “reconstrucció de l’estat del benestar” i la “regeneració de la vida pública”, que, segons ell, no pot frenar-se. Preguntat sobre si està disposat a presentar una qüestió de confiança si finalment prorroga els comptes, Sánchez ho ha descartat i ha assegurat que la qüestió de confiança seran les eleccions.

Sense negociació amb els partits sobiranistes

Sobre l’estat de la negociació dels comptes, el president espanyol ha constatat el bloqueig de les últimes setmanes afirmant que “no s’ha obert la negociació” amb els partits sobiranistes catalans. Sánchez considera inacceptable vincular l’aprovació dels comptes als processos judicials dels presos polítics catalans. Assegura que la negociació tindria lloc si es parlés de temes que tinguessin a veure amb les “condicions de vida” dels ciutadans i que no hi ha espai per a altres coses.

Viatge al Marroc amb Marlaska

El president socialista també ha anunciat que el dilluns vinent viatjarà al Marroc amb el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i que s'hi reunirà amb el primer ministre per tractar temes relacionats amb la migració i l’arribada d'immigrants a l’estat espanyol. Sánchez ha explicat que ha sol·licitat una audiència per reunir-se amb el rei del Marroc, Mohammed VI, però que aquest encara no ha confirmat si el rebrà. Aquesta serà la primera visita del socialista al país africà com a president del govern espanyol.

stats