Política 05/02/2016

Sánchez rebutja l'ultimàtum d'Iglesias i seguirà negociant amb C's

Els dos líders s'emplacen a reconsiderar les seves posicions

Mariona Ferrer I Fornells / Núria Orriols
3 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias s'han reunit aquest migdia al Congrés / EFE

Madrid / BarcelonaO Podem o Ciutadans. Pablo Iglesias condiciona començar a negociar amb el PSOE a que Pedro Sánchez aparti al partit d'Albert Rivera. És el que ha traslladat al líder socialista durant una hora i quart de reunió al Congrés, en què "l'ha urgit" a fer aquesta elecció perquè considera que "la seva gent, bases i votants" volen un "govern progressista" i no un "acord amb les dretes". Iglesias s'ha aferrat a les declaracions de Rivera, en què emplaçava Sánchez a negociar amb el PP per intentar bastir un acord entre PP, PSOE i C's. Amb tot, creu que Sánchez "prefereix" un govern de coalició amb Podem i promet ser "lleial" si finalment escull aquest camí.

El líder del PSOE, però, ha rebutjat de forma taxativa la negociació "en exclusiva i excloent" que exigeix el partit morat i confia que Podem acabi acceptant les negociacions. "Li demano a Pablo Iglesias que ho reconsideri" i "deixi enrere els vetos", ha dit en roda de premsa després de la reunió. Els deixa així la "porta oberta" perquè se sumin a les negociacions, que començarà aquesta mateixa tarda amb l'equip de Ciutadans i assegura que dilluns els enviarà al proposta de govern que també facilitarà a la resta de parts negociadores: IU, Compromís i PNB. A més, té previst reunir-se amb Rajoy al Congrés la setmana que ve.

Els socialistes atien el discurs d'un front anti-PP per acabar amb Mariano Rajoy i així unir els suports de Podem i Ciutadans. "Jo vaig seriosament i els altres [Podem] hauran d'explicar perquè voten amb el PP en contra d'un govern del canvi", ha assenyalat Sánchez per situar Iglesias entre l'espasa i la paret.

L'escull d'ERC i DL

Sánchez i el líder de Podem han parlat de Catalunya, tot i que Iglesias ha evitat posar el referèndum sobre la taula. De fet, en la roda de premsa no ha defensat de bones a primeres aquesta opció i ho ha substituït per la reivindicació d'un estat plurinacional. Amb tot, veu necessari dialogar amb Esquerra i Democràcia i Llibertat perquè facilitin un "govern de progrés". "Són formacions amb qui no voldria formar govern, però crec que ens prefereixen abans que a un govern del búnquer", ha assenyalat.

En canvi, per què Sánchez mira a dreta i a esquerra? Per no dependre dels 17 diputats independentistes d'ERC i DL per superar el debat d'investidura. "No contemplo la possibilitat que els independentistes s'abstinguin", ha sentenciat Sánchez en una entrevista a la Cadena SER de bon matí ser preguntat per aquesta possibilitat, justificant així la necessitat d'entesa entre C's i Podem.

Retrets a Rajoy

Sánchez ha criticat la creació de les tres ponències de llei independentistes al Parlament per impulsar la desconnexió, ja que creu que aquest no és el "camí" que els ciutadans de Catalunya van marcar el 27-S. En aquest punt, ha retret al president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que no li truqués per afrontar el nou pas de Junts pel Sí i la CUP a la cambra catalana –el popular sí que es va posar en contacte amb Rivera.

Sobre les tensions internes del PSOE –es van evidenciar en el darrer comitè federal– Sánchez ha assegurat que tots els líders estan d'acord a fer fora el PP del govern, assetjat pels casos de corrupció. "Estem en un temps nou, tots estem d'acord que hem de fer fora el PP", ha assegurat. Ara bé, conscient del malestar en sectors del partit amb el gir cap a Podem, Sánchez ha deixat clar que qualsevol acord serà consultat a les bases i posteriorment ratificat pel comitè federal dels socialistes.

stats