Política 24/07/2019

Sánchez truca a Iglesias per negar-li els ministeris que vol i l'avisa que és l'"última paraula"

El PSOE filtra el document d'exigències d'UP i les seves a 24 hores de la votació

Dani Sánchez Ugart
2 min
01. El president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés. 02. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

MadridL'acord entre Unides Podem i el PSOE per a un govern de coalició a Espanya és lluny de tancar-se.El president del govern espanyol en funcions i candidat socialista, Pedro Sánchez, ha trucat aquest dimecres a la tarda el líder lila, Pablo Iglesias, per traslladar-li que no pensa cedir competències en les àrees d'Ocupació, Hisenda, Transició Ecològica i Igualtat, que són les que demana Podem per poder tirar endavant part del seu programa de govern, segons han informat fonts liles.

Poc després, el PSOE ha filtrat dos documents, un d'ells amb la llista d'exigències que els ha traslladat Unides Podem, i que conté un detall específic de les àrees que volen controlar, dividides en drets socials i economia dels ciutadans, Treball i Seguretat Social, Igualtat, Transició Energètica i Justícia Fiscal. A més, detallen que volen una vicepresidència per coordinar aquestes àrees (un extrem que el PSOE sí havia acceptat) i els noms dels cinc ministeris.

En el segon document filtrat, el especifica que ha ofert a Podem els ministeris d'Habitatge i Economia Social, el de Sanitat, Assumptes Socials i Consum i el d'Igualtat, a més d'una vicepresidència, segons el document que ha fet públic el partit. Al llarg de la negociació, a més, es van oferir altres carteres com Agricultura i Pesca, Cultura, Turisme i Esports, Ciència i Universitats i Assumptes migratoris. "Podem hauria de rectificar i entrar en raó", comenten fonts de Moncloa.

El president espanyol, segons les mateixes fonts, també li hauria comunicat a Iglesias que és la seva "última paraula", un missatge que coincideix amb el que havia anat filtrant el PSOE al llarg del dia, apressant els d'Iglesias a acceptar o rebutjar l'oferta definitiva, el contingut de les quals no ha transcendit.

Unides Podem havia rebut aquest dimecres la nova oferta del PSOE per al govern de coalició, sense gairebé avenços respecte a l’anterior, que era considerada insuficient pels liles, segons fonts liles. “Cal ser prudents i no generar expectatives perquè amb prou feines hi ha avenços”, indiquen les mateixes fonts.

La reunió entre Carmen Calvo i Pablo Echenique en la qual els socialistes han traslladat aquesta oferta s'ha allargat diverses hores, i s'han produït com a mínim tres trucades telefòniques, però ha quedart interrompuda a l'hora de dinar, i ja no s'ha reprès. Calvo tenia una reunió de preparació del consell de ministres amb els secretaris d'Estat a les cinc de la tarda. La primera aproximació, doncs, ha estat poc reeixida, tot i que els socialistes mantenen que continuaran a la taula de negociació fins que no hi hagi acord.

El PSOE va decidir ahir, en una reunió amb Pedro Sánchez i el número dos del partit, José Luis Ábalos, que enviaria aquesta nova proposta, després que Podem no n'acceptés una que veia amb bons ulls l'entrada d'Irene Montero al consell de ministres com a vicepresidenta sense competències, i que reservava per als liles ministeris abans inexistents com el d'Infància, Habitatge, Turisme i Esports.

Els liles volen departaments amb més pes polític i dotació econòmica per poder tirar endavant les polítiques compromeses durant la campanya electoral, però el PSOE vol conservar a grans trets el perímetre del consell de ministres de l'anterior legislatura.

Els dos partits tenen fins demà dijous a les 14.30 per arribar a un acord si volen una investidura amb èxit de Pedro Sánchez al Congrés de Diputats.

Document que ha trasllat Podem al PSOE
Propostes del PSOE a Podem
stats