Política 01/03/2020

Sánchez es compromet a "complir" l'Estatut basc transferint totes les competències pendents

Defensa el diàleg contra els que atien la "bronca" territorial des de la dreta i l'independentisme

Ara
3 min
Sánchez es compromet a "complir" amb l'Estatut basc transferint totes les competències pendents

MadridEl secretari general del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest diumenge a Vitòria que el seu executiu "complirà" l'Estatut d'Autonomia basc, aprovat el 1979 però que encara no s'ha desenvolupat íntegrament. A més, ha anunciat que treballarà per al "diàleg" entre els territoris de l'Estat, davant les "travetes i bronques" que protagonitzen els que se situen als "extrems". Sánchez ha fet les declaracions a la capital basca en la presentació de les llistes del PSE-EE a les eleccions del 5 d'abril, en què la candidatura socialista serà encapçalada per Idoia Mendia.

En la intervenció, Sánchez ha assegurat que els ciutadans del País Basc tenen a Madrid un govern espanyol que "entén i assumeix com a pròpia la diversitat" de l'Estat. D'aquesta manera, ha assegurat que el seu govern "complirà" l'Estatut d'Autonomia basc amb el desenvolupament íntegre de la trentena de competències pendents de transferir. El president espanyol ha emmarcat aquest compromís en la seva aposta per una política de "diàleg i concòrdia" davant d'aquells que han contribuït a la "bretxa" generada per la "falta de diàleg i entesa territorial".

En referència als independentistes catalans i al PP, encara que sense esmenra-ne cap de manera explícita, Sánchez ha lamentat que en els deu últims anys hi ha hagut qui "ha respost als greuges amb més greuges", afegint "noves ofenses" a les que s'havien comès prèviament per l'altra part. "Ja sabem el final de la política de 'l'ull per ull': tots cecs", ha manifestat. El president del govern espanyol ha lamentat que hi hagi gent "als dos extrems" que continuï dedicant-se a "abonar la baralla, la bronca i la confrontació", malgrat que ha quedat en evidència que aquesta actitud només ha generat "una reguera de frustració i fracàs".

El líder del PSOE ha subratllat que els que es troben als dos "extrems" només representen una "minoria", i que aspiren a societats "homogènies" en què "no s'accepta la pluralitat ni els models integradors". Segons ha afirmat, davant d'aquestes posicions hi ha "una majoria que vol viure en tolerància, amb respecte i integració". Per aquest motiu ha refermat el compromís amb el "diàleg", i ha assegurat que l'entesa "s'obrirà pas" a "l'entestament" i "les travetes i obstacles". "La concòrdia guanyarà la confrontació", ha avisat.

"Conversos" a la Constitució

Sánchez ha rebutjat que els "conversos" a la Constitució puguin donar "lliçons" al PSOE sobre el compromís amb la carta magna. "Som constitucionalistes, però de tota la Constitució, no només de l'article 155 setmanal que ens proposa la dreta", ha afirmat, en referència a les reiterades demandes del PP, Ciutadans i Vox per tornar a intervenir l'autonomia catalana a través de l'aplicació d'aquest article. El president espanyol ha lamentat que a l'extrema dreta espanyola cada vegada hi hagi "més pares", mentre que al centredreta "cada vegada hi hagi més orfes". A més, ha lamentat que la dreta "partida en tres" que representen el PP, Vox i Ciutadans pretengui dur Espanya a un "retrocés de quaranta anys".

En aquest aspecte, i en referència a les posicions recentralitzadores que mantenen alguns sectors de les forces conservadores, ha subratllat que el PSOE està compromès amb "tota" la Constitució, inclòs el títol vuitè, que regula l'organització territorial de l'Estat en comunitats autònomes. "Si volen insultar, crispar i cridar, que ho facin, nosaltres continuarem fent", ha afirmat, i ha reiterat el compromís dels socialistes amb l'entesa interterritorial.

Sánchez també s'ha referit a la crisi desencadenada al PP basc, en què Alfonso Alonso ha dimitit com a president arran de la decisió de la direcció estatal de substituir-lo per Carlos Iturgaiz com a cap de llista als comicis. D'aquesta manera, ha subratllat que mentre Alberto Núñez Feijóo es presenta a les eleccions gallegues "amagant" la sigla del PP, a Euskadi els populars presenten "candidats d'un altre segle". Davant aquesta manera d'actuar, ha subratllat el seu "profund respecte" per la sigla del PSE-EE, una formació que representa "la Constitució, l'Estatut, la fi de la violència, la memòria i la democràcia". "Aquest és el profund respecte que tinc per aquestes sigles, que les decisions que afecten Euskadi es prenen a Euskadi, no en un despatx de Madrid", ha manifestat.

Casado carrega contra Sánchez per la taula de diàleg

El president de PP, Pablo Casado, ha criticat que Sánchez hagi anat avui a Vitòria "a ficar-se" amb el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i "no hagi fet referència" als dos desapareguts per l'ensorrament de l'abocador de Zaldibar. En un acte celebrat a Ourense per fer costat al líder dels populars gallecs en l'onzè aniversari de la seva primera majoria absoluta, Casado ha aprofitat per carregar també contra "la taula de negociació" amb la Generalitat, en què "es juga amb els interessos de Galícia". En aquest sentit, el líder del PP ha recordat el seu oferiment de pactar els pressupostos generals "perquè no depengui dels independentistes". "Però no ens ha contestat perquè volen imposar una visió de l'Estat desigual", ha lamentat.

stats