Governabilitat a l'Estat

Sánchez colpeja Feijóo en el primer assalt cap a les generals: "Actua amb insolvència o mala fe?"

El president espanyol entra al cos a cos amb el líder del PP en un tens cara a cara al Senat

4 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, rient mentre intervé Alberto Núñez Feijóo al Senat

Madrid"Insolvència o mala fe? Una mica de les dues". Pedro Sánchez ha passat a l'ofensiva contra el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en el cara a cara que han mantingut aquest dimarts al Senat. Era el primer debat llarg en seu parlamentària entre ells dos des que el polític gallec va aterrar a la direcció estatal del PP, el líder del PSOE ha desgranat totes les "ficades de pota" i "errors encadenats" que, al seu entendre, ha comès el seu rival en els últims cinc mesos. La cambra alta, habitualment fora del focus perquè els principals líders polítics tenen escó al Congrés, ha allotjat un cos a cos entre els candidats que es jugaran la presidència d'aquí un any i que fa setmanes que estan enfangats en una baralla de retrets, amb la vista posada en el cicle electoral del 2023. De res ha servit que Feijóo demanés a Sánchez trencar amb Unides Podem i els socis parlamentaris: el president espanyol ha donat per fet que no és possible arribar a grans pactes amb el PP perquè no vol renovar el Consell General del Poder Judicial.

Sánchez partia amb l'avantatge de no tenir límit de temps per a les seves intervencions i ha parlat durant més de dues hores, per només 30 minuts de Feijóo. El president espanyol ha iniciat el seu discurs recordant les mesures que ha adoptat per temperar els efectes de la crisi energètica i l'espiral inflacionista, i ha xifrat en 30.000 milions d'euros l'estalvi per a famílies i empreses. També ha anunciat que aplicarà la compensació pel topall del gas a les instal·lacions de cogeneració, cosa que ha propiciat que govern espanyol i PP es discutissin per qui havia proposat primer aquesta ajuda a la indústria. Els conservadors l'havien reclamat aquest cap de setmana i el ministeri de Transició Ecològica ha puntualitzat que ja la va comunicar en una reunió amb el sector divendres passat.

El president espanyol ha dibuixat un escenari marcat per la "incertesa", amb la possibilitat d'una recessió de curta durada i un alentiment en el creixement econòmic, però ha volgut esvair dubtes sobre restriccions en el consum. "No hi haurà apagades, ni racionaments de bombones de butà ni les escenes apocalíptiques que abonen la dreta i els seus mitjans", ha assegurat. Sí que seran convenients alguns "canvis en els hàbits de vida", ha matisat. Al seu torn, Feijóo ha proposat descomptes a les famílies que estalviïn, ha insistit en allargar la vida útil de les nuclears i allargar la reducció de l'IVA de l'electricitat i el gas.

Però les propostes de mesures energètiques han quedat en un segon pla. El líder conservador ha demanat a Sánchez que cessi els ministres d'Unides Podem, ha qüestionat que Bildu sigui un soci "més constructiu que el PP" i que prefereixi una "taula de diàleg amb ERC que amb el PP". Feijóo ha advertit que no ofereix una aliança "permanent" al Congrés, però sí la mà d'una força que "defensa els interessos dels espanyols". El líder del PSOE ha rebutjat un govern de concentració –"anul·la la dialèctica que ha de tenir una democràcia viva", ha dit– i, tot i obrir-se a enteses puntuals, ha criticat que la intenció del PP sigui "empènyer el govern espanyol al precipici". "Fracassarà com ho va fer [Pablo] Casado", ha augurat.

"Comenci a estudiar"

No ha trigat gaire Sánchez a passar a l'atac contra el lideratge de Feijóo i ha posat en entredit les seves capacitats per governar. "El que diu no avala la imatge de bon gestor que diu que és", ha avisat Sánchez, i ha enumerat algunes afirmacions contradictòries del líder popular i que, segons el president espanyol, denoten un "desconeixement" de l'administració, l'economia i Europa. Per exemple, que rebutgés la revalorització de les pensions conforme a l'IPC perquè superaria la regla de despesa. "Hauria de saber que les pensions no entren en la regla de despesa. [...] Recomano que comenci a estudiar més i es rodegi de bons assessors", li ha etzibat. Fins i tot, s'ha atrevit a discutir sobre Galícia. Sánchez ha lamentat que Feijóo assegurés que al món rural gallec no s'hi paguen impostos i que critiqués l'elevat deute públic espanyol, tenint en compte que el de la Xunta va augmentar en 7.000 milions d'euros durant les quatre legislatures que va governar. En aquest punt, el líder del PP ha replicat que és el territori on menys s'ha incrementat de l'Estat.

Al líder conservador li ha molestat especialment que el president espanyol afirmés que ell deu el càrrec a les elits empresarials i als "poderosos", contra qui Sánchez va començar a carregar en el debat de política general del juliol passat per marcar perfil d'esquerres. "Pot ser que actuï amb insolvència o mala fe, però el que queda clar és que no oblida qui l'ha posat aquí: les grans empreses energètiques i corporacions d'aquest país", ha afirmat el líder del PSOE. "És un insult a la democràcia i als militants del PP", s'ha queixat Feijóo. A l'acabar el debat, fonts de la Moncloa celebraven que Sánchez hagués posat Feijóo "davant del mirall", mentre que des de Génova destacaven que el líder del PSOE hagués convertit Feijóo en el protagonista de la sessió. Tant els uns com els altres, còmodes amb un cos a cos que s'allargarà fins a les eleccions generals.

ERC i Junts demanen gestos amb Catalunya

Les altres formacions polítiques han intentat fer-se lloc al debat i els independentistes han demanat a Sánchez que també miri a Catalunya. La portaveu d'ERC, Mirella Cortès, ha advertit el president espanyol que no podrà comptar amb el suport dels republicans si no hi ha "solució" al conflicte i ha denunciat la infiltració de la Policia Nacional en el moviment independentista. En la mateixa línia, el portaveu de Junts, Josep Lluís Cleries, ha criticat que el govern espanyol no hagi donat resposta a la resolució de l'ONU que dictamina que es van violar els drets polítics de líders independentistes quan el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena els va suspendre com a diputats al Parlament el 2018. En la rèplica, Sánchez ha evitat respondre i ha furgat en les divisions entre Junts i ERC. "Com que és la Diada i la situació està com està, entenc que parlin de qüestions que tenen a veure amb la democràcia espanyola", ha reblat.

stats