Política 09/04/2021

Sánchez i Ayuso xoquen per la gestió del coronavirus a menys d'un mes del 4-M

El president espanyol recalca que Madrid té pitjors xifres que la resta de l'Estat i demana al PP "serietat" i "cooperació"

3 min
Pedro Sánchez i el president del Senegal, Macky Sall, durant el viatge oficial del president espanyol a Dakar.

MadridIsabel Díaz Ayuso s'ha fixat un rival a batre en les eleccions del 4 de maig i és Pedro Sánchez, encara que no sigui el candidat dels socialistes a la Comunitat de Madrid, que compten amb un Ángel Gabilondo que evita en tot moment la confrontació. La presidenta madrilenya i candidata del PP està convertint la campanya en una batalla amb el govern espanyol sobre la gestió del coronavirus, com ha fet durant bona part de la pandèmia. I el president espanyol ha decidit aquest divendres, a menys d'un mes dels comicis, entrar en el seu joc. Sánchez es vol bolcar en la cursa electoral perquè creu que "hi ha partit per a l'esquerra": els sondejos pronostiquen, de moment, un empat entre blocs.

Sánchez ha aprofitat un viatge oficial a Angola i al Senegal per carregar contra la líder madrilenya. Si de bon matí, en una conversa informal amb periodistes a l'avió presidencial volant de Luanda a Dakar –que ha recollit l'agència Efe–, posava en dubte les xifres epidemiològiques de Madrid i donava a entendre que el PP amagava dades, en una roda de premsa acompanyat del seu homòleg senegalès, Macky Sall, ja ha donat per bones les xifres però ha demanat a Ayuso "serietat" i "cooperació" tenint en compte que la capital espanyola és una de les comunitats amb les pitjors dades de l'Estat.

Pel camí, la presidenta madrilenya ha criticat durament Sánchez i li ha demanat una rectificació. "El lladre es pensa que tots roben, quan el president del govern s'atreveix a dir que les autoritats sanitàries madrilenyes estan mentint sobre les xifres de la pandèmia", ha dit en una entrevista a Antena 3.

Ja davant els micròfons a la roda de premsa a Dakar, Sánchez no ha gosat qüestionar les dades, sinó que justament s'hi ha aferrat per destacar la situació excepcional madrilenya: la segona comunitat amb una incidència acumulada més alta després de Navarra i una de les que té les unitats de cures intensives (UCI) més plenes –tot i que a l'últim informe de Sanitat encara la superen la Rioja i Catalunya.

Confrontació de dades

"Parlem d'una cosa molt seriosa i les xifres són més expressives que les paraules", ha assenyalat Sánchez subratllant que Madrid tenia una incidència acumulada de contagis per 100.000 habitants els últims catorze dies de 325 casos, el doble que la mitjana espanyola, que se situa en 174. Per sobre de 250, ha recalcat, una comunitat està en situació d'"alt risc" i hauria de prendre mesures addicionals, cosa que Ayuso descarta a diferència de Catalunya més enllà de continuar confinant barris –tot i que els controls són mínims i l'activitat continua sent normal.

També ha subratllat que a les UCI els casos de covid-19 representen gairebé el 40% mentre que la mitjana espanyola és del 20,3%. I, finalment, ha dit que Madrid tenia una de les taxes de positivitat més altes, de gairebé el 10% –la superen Andalusia i l'Aragó– i, sobretot, que concentrava gairebé una de cada quatre morts per coronavirus. "El que demano és serietat i responsabilitat i treballar per redreçar la corba", ha conclòs.

Tot i aquest escenari funest que ha plantejat des del Senegal, el president espanyol ha mantingut la promesa aquest divendres que serà possible tenir un 70% de la població vacunada a finals d'agost, tal com va avançar dimarts, malgrat els constants problemes amb la vacuna d'AstraZeneca. Per contra, el líder del PP, Pablo Casado, li ha exigit la convocatòria "immediata" de la conferència de presidents per avaluar què està passant amb el "descontrol" i el "caos" de la vacunació, i també les anades i vingudes respecte a la vacuna anglosueca.

stats