Governabilitat a l'Estat
Política 21/11/2022

Sánchez afronta una setmana clau al Congrés en plena crisi del 'només sí és sí'

La cambra baixa aprovarà els pressupostos i els impostos a la banca, a les energètiques i a les grans fortunes

4 min
Pedro Sánchez en una imatge recent, al Congres dels Diputats

MadridPedro Sánchez encara una setmana decisiva per capgirar la crisi que envolta la llei del només sí és sí. La Fiscalia General de l’Estat ja li ha donat un cop de mà apostant per una revisió de penes en la línia del que ha expressat el ministeri d’Igualtat, tot i que caldrà esperar el criteri del Tribunal Suprem. Com a mínim, el president espanyol té una carta per al cara a cara d’aquest dimarts amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha espremut al màxim la polèmica pels beneficis als agressors sexuals. Però les victòries que Sánchez podrà apuntar-se amb més garanties seran dijous quan el Congrés aprovi els pressupostos, els impostos a la banca, a les energètiques i a les grans fortunes, i es doni llum verda a la tramitació de la proposta per suprimir el delicte de sedició. El líder del PSOE completarà la setmana aprovant aquest dimarts en consell de ministres el mecanisme per pal·liar la pujada de tipus de les hipoteques i divendres sent escollit nou líder de la Internacional Socialista.

Des que va començar el degoteig de revisió de penes favorables als condemnats, el govern espanyol va ser conscient que no hi havia discursos ni consideracions jurídiques que poguessin rebatre fets objectius: ¿com es pot justificar a la ciutadania que amb la nova llei s’estiguessin produint excarceracions? Després d’uns dies amb disfuncions en el missatge, tant al PSOE com a Unides Podem, la coalició ha fet pinya amb la llei, a l’espera que els tribunals unifiquin doctrina. Tanmateix, la incertesa es mantindrà uns dies, així com la pressió del PP, que aquest dilluns ha fet ironia de l'informe del Consell General del Poder Judicial sobre la llei del maltractament animal: adverteix que pegar a la mascota per fer mal a la parella pot tenir més càstig que les lesions lleus a la mateixa parella.

Mentrestant, Sánchez confia en desviar el focus cap a altres qüestions. A sis mesos d’un cicle electoral decisiu i amb la ciutadania desencisada amb la política, marcar l’agenda als mitjans ha esdevingut pràcticament una obsessió per als partits. El cap de l’executiu de l’Estat parla explícitament de les "terminals mediàtiques de la dreta" i Ferraz celebra que la possible reforma de la malversació ja no centri el debat. Efectes no desitjats del canvi en el delicte, com està passant amb la llei del només sí és sí en el cas d’agressors sexuals, suposarien una nova estocada al govern espanyol. ¿Com es podria justificar a la ciutadania que corruptes sortissin de la presó o no hi entressin? Per això, a la seu del PSOE s’evita parlar de la reforma de la malversació, també fora de micròfons. En públic, la portaveu del partit, Pilar Alegría, ha reiterat aquest dilluns en roda de premsa que no es pronuncia sobre “hipòtesis” i que la proposició de llei que prendrà en consideració el Congrés dijous és la dels desordres públics agreujats.

Tot i ser una proposició impulsada pels dos grups parlamentaris que conformen el govern de l’Estat, i tot que serà una de les votacions que guanyaran dijous, el PSOE no en presumeix. Ho ha demostrat Alegría en la seva intervenció inicial, quan ha tret pit que el govern treballa per la “justícia social” i la “justícia fiscal” amb la més que probable aprovació dels pressupostos i els nous impostos a la banca i les energètiques. En canvi, no ha fet referència a la reforma de la sedició, sobre la qual la conservadora Associació de Fiscals ha expressat "dubtes de constitucionalitat".

Així, els socialistes busquen imposar un marc diferent del que vol establir Feijóo. El líder del PP celebrarà actes arreu del territori –aquest dissabte amb Isabel Díaz Ayuso a Madrid– per canalitzar la “indignació de la societat” per l’eliminació de la sedició i “l’obertura de portes de les presons a desenes de violadors”, ha afirmat aquest dilluns el coordinador general, Elías Bendodo. A més, ha instat els barons i parlamentaris socialistes a “donar la cara davant el sanchisme”. A Ferraz admeten que hi ha temes que generen més divergències dins del partit.  

Esquerra és conscient de les dificultats que representen per al PSOE segons quins passos, com el de tocar la malversació, i vol mantenir la discreció al màxim. “És la millor manera perquè tiri endavant. S’intentarà tenint en compte les dificultats i contradiccions”, apuntava el portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, des dels passadissos del Congrés. “La setmana serà llarga”, afegeixen fonts del partit. ERC va acceptar que les negociacions dels pressupostos i la de la malversació havien d’avançar en paral·lel, però ara mateix la dels comptes sembla molt més madura. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha confirmat que les converses sobre els pressupostos inclouen l’establiment de “mecanismes” per garantir que les inversions de l’Estat a Catalunya es compleixin, informa Quim Bertomeu.

Suport assegurat del PNB

Tot apunta que ERC esgotarà al màxim els terminis per revelar la seva posició definitiva sobre els pressupostos, com ha acostumat a fer també en aquesta legislatura el PNB. Aquesta vegada, però, els jeltzales ja han anunciat el seu vot favorable, després d’aconseguir renovar la quota basca (el cupo) i introduir 49 esmenes al text que portaran 72 milions d’euros a Euskadi i Navarra. A més, aquest dilluns també han avançat el sí Més País i el Partit Regionalista de Cantàbria. S’afegeixen, doncs, al de Coalició Canària. En canvi, PDECat, EH Bildu i ERC volen treure més suc de la negociació, si bé el PSOE dona per fet que els comptes tiraran endavant.

stats