Sánchez admet el seu malestar amb els candidats del PP al Constitucional

Agraeix la "responsabilitat" del PSOE i Unides Podem de votar-los per desbloquejar els òrgans constitucionals

3 min
Enrique Arnaldo Alcubilla

MadridEl degoteig d’informacions sobre la trajectòria d’Enrique Arnaldo, el candidat del PP al Tribunal Constitucional (TC), ha acabat portant Pedro Sánchez a fer explícit el seu malestar amb la proposta. Una manera d’expressar al militant i votant del PSOE que el partit no té més remei que votar-lo a fi de desbloquejar les institucions de l’Estat, però deixant clar que la seva idoneïtat per al càrrec no és tal. "No m’agraden alguns dels candidats que ha proposat el PP per a algunes institucions tan importants com el TC. Però el deure del govern, i agraeixo la responsabilitat del PSOE i Unides Podem, és salvar l’acord per renovar els òrgans constitucionals", ha manifestat el president del govern espanyol des de la tribuna del Congrés.

El diputat basc del PSOE Odón Elorza va ser el primer que va posar en dubte la candidatura d’Arnaldo quan va comparèixer la setmana passada a la comissió de nomenaments. Alguns mitjans havien assenyalat, entre altres coses, que va estar imputat en el cas Palma Arena –no va anar a judici– i que havia compatibilitzat el seu càrrec com a lletrat del Congrés amb assessoraments privats al govern balear de Jaume Matas (PP), amb la qual cosa incompia l’estatut de la cambra baixa. "La seva candidatura genera desconfiança a l’hora de garantir la independència i la imparcialitat", va dir, contundent, Elorza.

Un examen exhaustiu al currículum d’Arnaldo que ha tingut conseqüències per al diputat socialista: aquest dijous no serà Elorza qui intervingui en nom del PSOE en el debat i votació definitiva dels quatre candidats al TC. "Molts votarem amb una pinça al nas", va reiterar dimarts en una entrevista a la Cadena SER. I si els socialistes s'empassen un gripau, Unides Podem un "cocodril", ha apuntat el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián. El president del grup lila, Jaume Asens, ha destacat la falta d’"exemplaritat" d’Arnaldo, i la líder d’Unides Podem a l’executiu, Yolanda Díaz, ha acusat el PP de "posar en risc la independència" dels òrgans constitucionals amb les seves designacions. 

El fet que les dues forces de la coalició assumissin un candidat amb aquesta motxilla havia posat el focus sobre seu, i en les últimes hores han volgut subratllar que és responsabilitat del PP que Arnaldo, així com Concepción Espejel, que va haver de ser apartada del cas Gürtel per la seva proximitat al PP, esdevinguin nous membres del TC. Especialment, perquè la formació de Pablo Casado segueix bloquejant la renovació del Consell General del Poder Judicial amb l’excusa que cal un sistema d’elecció que eviti la politització de l’òrgan. És el mateix model, però, que ha permès desencallar la situació del TC i el Tribunal de Comptes. 

Les formacions que n’han quedat al marge expressaran aquest dijous la seva oposició de diverses maneres, però algunes s'estan organitzant per no participar en la votació -és telemàtica i secreta- i abandonar l'hemicicle quan arrenqui el debat. ERC, EH Bildu i el BNG marxaran i compareixeran davant els mitjans per denunciar el repartiment de càrrecs entre els partits del bipartidisme -més Unides Podem-, mentre que Junts, el PDECat i la CUP encara s'estan pensant si opten per no votar però sí intervenir en el debat.

Primer tràmit al Senat

En paral·lel al tràmit del Congrés, aquest dimecres han comparegut a la comissió de nomenaments del Senat els sis candidats al Tribunal de Comptes escollits per la cambra alta. Entre ells, el professor de dret administratiu de la Universitat de Barcelona Joan Mauri, que s’ha marcat com a objectiu millorar les “garanties” en els processos d’enjudiciament, després que Junts denunciés el cas de l’acció exterior de la Generalitat. Qui no ha comparegut és Llum Rodríguez, inicialment proposada pel PSC, però que ha estat substituïda. El seu càrrec en l’organisme de gestió tributària de la Diputació de Barcelona que encara exerceix feia incompatible el nomenament.

stats