Política 20/04/2021

Salut diu que els nivells d'alerta sanitària són per escalar i "no serveixen per desescalar"

La presidenta del Govern, Francina Armengol, justifica els canvis de criteris per l'aparició de la soca britànica

3 min
La consellera de Salut, Patricia Gómez, en el ple del Parlament

PalmaLa consellera de Salut, Patricia Gómez, ha indicat en el ple del Parlament que els nivells d'alerta sanitària "no serveixen per desescalar" perquè el coneixement de la pandèmia ha canviat des que es varen establir. "És cert que vàrem fer mesures per escalar, però no serveixen per desescalar perquè el coneixement canvia", ha dit durant la seva resposta al diputat de Vox, Sergio Rodríguez, el qual li ha retret que no obrin els interiors dels bars i restaurants segons estableixen els nivells de les Balears.

Gómez ha explicat que els interiors de bars i restaurants continuen tancats perquè són zones "d'alt risc", i ha destacat que les Balears tenen una bona situació epidemiològica gràcies a les normes sanitàries i "al seu compliment per part dels ciutadans". A més, la consellera ha justificat les restriccions en els criteris tècnics i científics. "Li puc posar sobre la taula tots els estudis", li ha retret al diputat d'extrema dreta. Gómez també ha defensat, en la situació actual, que els brots "són coneguts i es poden controlar millor".

La presidenta del Govern, Francina Armengol, també ha fet referència als criteris que s'apliquen en la seva resposta a la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, la qual ha reclamat que les restriccions s'adaptin a les dades sanitàries i que "es doni alè a l'hostaleria". "Què ha passat de nou? L'aparició de la soca britànica aconsella que siguem molt rigorosos en la desescalada perquè contagia set vegades més", ha explicat la cap de l'Executiu, a més de recordar que Eivissa va passar d'una incidència acumulada a 14 dies de 50 casos per cada 100.000 habitants a més de 2.000 després de Nadal. "El món sanitari va dir que s'havia de fer una desescalada lenta que permetés salvar vides. Què prefereix: els 218 morts per cada 100.000 habitants de Madrid o els 64 d'aquí?", ha qüestionat Armengol, a més de recordar que divendres hi haurà Consell de Govern per determinar quines seran les restriccions les dues setmanes vinents.

Per la seva part, Patricia Guasp ha demanat a la presidenta que faci una reflexió "amb les dades actuals". "L'hostaleria i la restauració tenen una situació econòmica desesperada i han de cercar solucions alternatives, no només prohibir", ha criticat la representant taronja. "Estam d'acord a fer una desescalada prudent, però és moment de flexibilitzar horaris", ha afegit. Guasp també ha subratllat que ara no es coneixen quins criteris segueix el Govern perquè "han anat canviant". La portaveu ha reclamat "els informes i les actes de les reunions amb el Comitè de malalties infeccioses, per donar la confiança que necessiten els ciutadans", i ha criticat que "els criteris del semàfor sanitari només varen durar un mes".

Pautes confuses

D'altra banda, la titular de Salut ha admès que el procés de vacunació pot haver arribat a provocar "confusió" entre els ciutadans, encara que també ha remarcat que les Illes són la comunitat que administra les dosis de vacunes més ràpidament. Patricia Gómez ha fet aquesta reflexió durant la seva resposta al diputat de Ciutadans Maxo Benalal, el qual ha demanat informació sobre les pautes que se segueixen per immunitzar la població d'Eivissa i Formentera.

Gómez ha fet un repàs a la qüestió i ha explicat que a Mallorca es vacunen persones de 73 anys, a Menorca, de 74 i a les Pitiüses els residents d'entre 72 i 70 anys. "Totes les vacunes que arriben, s'administren. Ens enfrontam a un repte logístic sense precedents", ha dit.

stats