Política 27/12/2013

El govern espanyol congela el salari mínim en 645 euros

Segons els sindicats, ha caigut 5,5 punts en quatre anys

Efe
2 min
L'atur juvenil està en màxims del 12,6% a tot el món, cosa que equival a 73 milions de desocupats menors de 25 anys, dels quals 800.000 s'han generat l'últim any.

MadridTal com es preveia, el govern espanyol ha aprovat aquest divendres la congelació del salari mínim interprofessional (SMI) per al 2014 en els 645,30 euros mensuals. És la segona vegada des del 1966 que el govern espanyol decideix congelar el salari mínim. L'anterior ocasió va ser el 2012, quan l'executiu de Rajoy, que acabava d'arribar al poder, va decidir no apujar el sou per primera vegada des de l'arribada de la democràcia.

En un comunicat conjunt, CCOO i UGT van rebutjar ahir la proposta i van denunciar que suposarà una nova pèrdua de poder adquisitiu d'aquesta renda, que des del 2007 ha anat perdent pes sobre el salari mitjà.

Fa un any el govern espanyol va decidir apujar l'SMI per al 2013 un 0,6%, en línia amb la pujada màxima pactada per sindicats i patronal en el II Acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva per al període 2012-2014.

CCOO i UGT han destacat que, d'acord amb els criteris fixats per a la revaloració de l'SMI (IPC, productivitat de l'economia i conjuntura econòmica general), el salari mínim hauria d'augmentar en termes reals el 2014.

Segons els càlculs dels sindicats, l'SMI ha perdut 5,5 punts de la seva capacitat adquisitiva en els últims quatre anys, i consideren que una nova caiguda limitarà les possibilitats de recuperació del consum.

Recorden, també, que l'SMI espanyol és un dels més baixos dels països de la zona euro, tant mesurat en euros com en capacitat de poder de compra, només per sobre de Portugal i de Grècia.

Per evitar que se segueixin produint pèrdues de poder adquisitiu d'aquesta renda, els sindicats han sol·licitat al govern espanyol la reforma de l'article 27 de l'Estatut dels Treballadors per assentar sobre noves bases l'actualització anual de l'SMI.

Les organitzacions sindicals també critiquen el "procés accelerat" de consulta per part del govern espanyol. Ahir van rebre l'esborrany, i han de respondre avui abans de les 9.30 h, quan s'aprovarà el decret en el consell de ministres.

stats