Política 09/05/2019

Alfredo Pérez Rubalcaba empitjora i es troba en estat d'"extrema gravetat" a causa d'un ictus

L'ex secretari general socialista i exvicepresident espanyol, traslladat a l'Hospital Puerta de Hierro

Dani Sánchez Ugart
2 min
El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba

MadridL'exministre de l'Interior Alfredo Pérez Rubalcaba, de 67 anys, es troba en estat d"extrema gravetat", segons l'últim comunicat mèdic emès per l'Hospital Puerta del Hierro de Majadahonda (Madrid), on va ingressar dimecres a causa d'un ictus. Rubalcaba va ser també secretari general del partit entre el 2012 i el 2014, en què va succeir el també president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero en el càrrec.

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha decidit avançar unes hores el seu retorn de la cimera europea en què participava a Sibiu, Romania. Ha dit, a més, que Rubalcaba va ser una "inspiració per a tothom".

La política espanyola es bolca en missatges de suport

Tant ell com les principals personalitats de la política i les institucions espanyoles han expressat missatges de suport a l'exministre. "Una forta abraçada i tot el meu ànim a la família", ha expressat el líder de l'oposició Pablo Casado. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, i el d'Unides Podem, Pablo Iglesias, van coincidir en desitjar que "tot quedi en un ensurt", a més d'enviar ànim a la família.

Rubalcaba va ser ministre d'Educació entre el 1992 i el 1993, sota la presidència de Felipe González, i va passar després a ocupar la cartera de Defensa, que compaginava amb el ministeri de la Presidència i el càrrec de portaveu del govern espanyol, fins al final de la legislatura.

Amb José María Aznar al poder, des del 1996 Rubalcaba va anar assolint cotes de poder dins el PSOE, fins a tenir un paper important en el disseny de la campanya que va dur Zapatero a la Moncloa el 2004. Després d'aquella victòria va assumir el rol de portaveu del grup parlamentari socialista, fins que el 2006 va entrar de nou al govern, com a ministre de l'Interior, càrrec que va mantenir també en la legislatura següent. El 2010 va acumular a aquest càrrec els de vicepresident primer i portaveu del govern espanyol.

La popularitat assolida durant aquestes etapes li va valer la designació per part del comitè federal del partit com a candidat a les eleccions del 2011, que va perdre davant de Mariano Rajoy. Tot i així, va presentar batalla per a la secretaria general socialista, càrrec que va assolir el 2012, quan va guanyar en un Congrés Carme Chacón per un estret marge. Va mantenir el càrrec només fins al 2014, quan després d'una derrota a les eleccions europees va obrir un procés de relleu per al qual es va postular un aleshores desconegut Pedro Sánchez, que es va imposar en un procés de primàries.

stats