Política 09/09/2019

Rovira diu que l'1-O no va aconseguir prou "legitimitat" i aposta per un nou "moment referendari"

La dirigent d'ERC demana no posar "més pressió al Govern" en la resposta a la sentència

Marc Toro
2 min
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, a Ginebra / ACN

BarcelonaAutocrítica i aposta per una nova votació que desencalli el Procés. Dos anys després de l'1-O, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, admet que el referèndum no va aconseguir prou "legitimitat interna" ni a l'exterior i defensa la necessitat d'un "altre moment referendari". "Cal tornar a passar per les urnes", ha afirmat aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio des de Ginebra. La dirigent republicana ha fet aquestes declaracions l'endemà que, juntament amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, reivindiquessin un referèndum com "la millor eina" per resoldre el conflicte amb l'Estat, en un article publicat a 'Nació Digital'.

En aquest mateix escrit deixen clar que per "forçar" l'Estat a acceptar-lo caldrà utilitzar "la via del diàleg institucional, però no només". En l'entrevista, de fet, Rovira ha defensat que no s'ha d'abandonar mai la bandera del diàleg i la negociació, però també que s'ha de compatibilitzar amb la "confrontació política" amb l'Estat. "No ens deixen alternativa", ha dit, sense aclarir en què s'ha de traduir aquesta confrontació.

Rovira tampoc s'ha volgut mullar sobre quina hauria de ser la resposta de l'independentisme a la sentència del judici de l'1-O, però sí que ha demanat no posar "més pressió al Govern" en aquest sentit. "Cal una resposta institucional àmplia", ha dit, cridant també a habilitar "espais molt amplis contra la repressió" que facin possible una gran "mobilització popular" com la del 3-O.

Posant en valor la carta conjunta de presos polítics i exiliats cridant a la mobilització per la Diada, la dirigent ha demanat un esforç per recuperar la "unitat estratègica" en el si de l'independentisme. Per això ha insistit que cal "complicitat i lleialtat" entre partits i entitats i "abandonar els retrets", si bé no s'ha estat de llançar una advertència: "No comprarem crides a una falsa unitat amb clara voluntat propagandística o partidista", ha dit. I encara ha afegit: "No anirem a debatre propostes que no s'aprofundeixin o que no es puguin realitzar".

Tant pel que fa a la sentència com a la continuïtat del Procés, la secretària general d'ERC s'ha mostrat convençuda que "la pròxima carta es juga a l'exterior". En cas contrari, ha opinat, "continuarem sent un procés intern". En aquest sentit, ha defensat que ERC hagi decidit que "no serà un obstacle" per a la investidura de Pedro Sánchez com un "gest hàbil" que permet "guanyar legitimitat" de cara a la comunitat internacional.

Illa (PSC): "Dos anys tard. Benvinguda al reconeixement"

L'entrevista de Rovira ha estat valorada pel PSC, que ha ironitzat sobre les paraules de la republicana sobre la manca de legitimitat de l1-O. "Dos anys tard. Benvinguda al reconeixement", li ha respost en roda de premsa el secretari d'organització socialista, Salvador Illa, destacant que el seu partit ja va dir que el referèndum "trencava un marc de convivència". Illa ha recelat sobre el fet que Rovira hagi plantejat ara un altre moment referendari, i li ha dit que el marc de convivència només pot ser canviat pels mitjans legalment establerts.

stats