Política 22/03/2021

Rosario Sánchez, sobre el desplegament del REB: "Continuam insistint-hi"

La consellera d'Hisenda remarca que la part fiscal del règim especial és "molt important a efectes de la recuperació de les Balears"

2 min
La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, aquest dilluns en el Consolat de Mar després de la reunió de Consell de Govern

La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, ha assegurat aquest dilluns que el Govern "continua insistint" perquè l'executiu espanyol acabi de desplegar el Règim Especial de les Balears (REB), tant pel que fa a la part que ja està aprovada com a la part fiscal, que està en un calaix des de fa dos anys com a projecte de llei. Però també ha deixat clar que "no hi ha cap novetat respecte d'aquest tema". Cal recordar que els pressupostos de l'Estat per al 2021 havien d'incloure el factor d'insularitat, una assignació econòmica que inclou la part del REB que va entrar en vigor el febrer de 2019 mitjançant un decret llei. La Comissió Mixta d'Economia i Hisenda, formada pel Govern i l'Estat, és l'organisme encarregat de calcular aquesta dotació, però encara no s'ha reunit cap vegada. "És cert que la Comissió Mixta no s'ha reunit i això no és cap novetat. Nosaltres reiteram la petició per fer-ne reunions", ha comentat Sánchez, encara que també ha volgut destacar "tots els fons que les Illes han rebut de l'Estat durant la pandèmia". "Això no impedeix que continuem insistint en el factor, que ha de ser un instrument estable", ha continuat.

Sánchez ha reiterat que la seva feina en aquests moments "és insistir" perquè es reuneixi la comissió, a la vegada que treballa per culminar la legislació relativa al REB. "Som la comunitat més afectada per la pandèmia i necessitam recursos per la nostra situació", ha comentat. La consellera ha reconegut que cal activar els "mecanismes estructurals" que inclou el règim especial per compensar la insularitat i que l'Estat no ha inclòs en els seus comptes la primera ocasió que havia de fer-ho, amb els comptes d'enguany.

Quant a la part fiscal del REB, Sánchez ha assenyalat que demanarà al govern espanyol que "tingui un bon terme en el Congrés" i ha considerat que desenvolupar incentius fiscals per a les empreses que inverteixin a les Illes "és molt important a efectes de la recuperació" econòmica del cop que ha suposat la pandèmia de coronavirus.

La liquidació de l'ecotaxa s'ajorna a octubre

Sánchez ha comparegut després de la reunió del Consell de Govern per explicar que la liquidació de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) que han de fer els empresaris s'ajorna al pròxim octubre –normalment es fa al gener–. Aquesta mesura afecta les empreses que opten pel règim d'estimació objectiva: es calcula el que han de pagar en funció de les dades de l'any anterior i fan un ingrés a compte. En aquest cas, l'impost es paga mitjançant mòduls, els quals també es redueixen a causa de la minva de l'ocupació.

stats