Política 20/06/2018

Rosario Sánchez pren possessió amb la "regeneració" per bandera

La nova delegada del govern espanyol, que substitueix Maria Salom (PP), ha fet un discurs bilingüe i ha dit que "estudiarà" la retirada dels recursos contra la retolació en català

Jaume Ribas
2 min
Rosario Sánchez mentre prometia el càrrec.

PalmaRosario Sánchez Grau ha pres possessió com a delegada del govern espanyol a les Illes Balears. D'aquesta manera, el PSIB pren el control de la delegació que fins ara havia ocupat Maria Salom gràcies a la moció de censura. Sánchez ha pronunciat un discurs bilingüe centrat en la "regeneració" que suposa el canvi de govern a Espanya i prometent "diàleg" i col·laboració institucional.

A l'hora d'atendre els mitjans, Sánchez ha dit que "haurà d'estudiar quins recursos contra el català han estat interposats i quins han estat només anuncis" i no ha aclarit si els retirarà, tot i que ha afirmat que el nou govern socialista té una "sensibilitat diferent" del PP respecte del català.

Totes les autoritats han assistit a l'acte de presa de possessió, que ha tingut lloc aquest dimecres horabaixa a la seu de la Delegació del govern a Palma: la presidenta Armengol, els portaveus dels grups parlamentaris, els representants dels grups parlamentaris, de Cort, de l'Exèrcit i dels cossos de seguretat. També hi era l'exdelegada Maria Salom, que ara deixa pas a Rosario Sánchez.

Sánchez ha centrat el discurs en les qüestions en què el nou govern socialista de l'Estat ha fixat les seves preferències: regeneració democràtica, agenda feminista i lluita contra les violències masclistes, ocupació de qualitat i enfortiment de l'estat del benestar. A més, la delegada ha mencionat qüestions específicament insulars com la recerca d'un model de turisme de qualitat i respectuós amb el medi ambient i la negociació d'un nou Règim Especial per a Balears, que hauran de tancar el Govern balear i l'executiu central.

Molt propera a Armengol

La nova delegada, que, entre altres funcions, té la responsabilitat de coordinar la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, és una persona de confiança de la presidenta Francina Armengol, que era molt partidària que el PSIB fos consultat a l’hora de trobar el relleu de Maria Salom, com finalment ha estat.

Sánchez Grau i Armengol aquest dimecres a la delegació del govern espanyol.

Sánchez és llicenciada en Economia i en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Pompeu Fabra. A més, és funcionària de la Sindicatura de Comptes, ha treballat d’auditora a l’empresa privada (KPMG) i va ser directora de Gestió Sanitària de Mallorca (Gesma) i directora de Pressupostos del Consell Insular de Mallorca.

El 2015 va ocupar el càrrec de secretària general de la Conselleria de Salut fins que va ser nomenada directora general de Coordinació.

Salom, que ocupava el càrrec des de 2016, va dir la setmana passada que continuaria al Partit Popular com a militant de base i va assegurar que el canvi de govern a Madrid sortiria car als ciutadans de les Illes i que crearia inestabilitat econòmica.

stats