Sessió de control

Rodríguez, a Vox: "No estan tan lluny dels independentistes radicals a qui critiquen"

La portaveu de la Moncloa denuncia que el partit d'extrema dreta "deteriori les institucions" saltant-se el reglament del Congrés

2 min
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, durant la sessió de control al Congrés

MadridIsabel Rodríguez situa "l'independentisme radical" com una de les principals causes del "deteriorament de les institucions" i del "debilitament de l'Estat", en una línia semblant a Vox. Així ho ha demostrat aquest dimecres durant la sessió de control al Congrés: "No estan tan lluny de l'independentisme radical que critiquen", ha etzibat a la ultradreta. La portaveu del govern espanyol s'ha referit a l'episodi d'ahir dimarts en què el diputat José María Sánchez García es va negar a abandonar l'hemicicle després que el vicepresident de la mesa, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, ordenés la seva expulsió. El diputat ultra havia dit "bruixa" a una parlamentària del PSOE i va fer cas omís a les tres peticions perquè es retractés.

"No respecten el reglament en absolut. El seu concepte de país és tan petit que es pensen que només hi caben els que pensen com vostès, però aquesta democràcia és àmplia i diversa. No estan tan lluny dels independentistes radicals que critiquen. Quan se salten el reglament de la cambra no compleixen les normes, també estan deteriorant les institucions i debilitant l'Estat", ha dit Rodríguez, interpel·lada per la portaveu adjunta de Vox, Macarena Olona, que ahir dimarts va protagonitzar un enfrontament contra una periodista de La Sexta que li va preguntar sobre l'altercat provocat pel seu company de files.

La portaveu de la Moncloa ha demanat "respecte" pels mitjans i els seus professionals i ha instat el partit ultra a abandonar els "plantejaments retrògrads". A l'espera de si s'acaba decantant per presentar una moció de censura contra Pedro Sánchez, Vox ha optat per intentar recuperar protagonisme enfangant el Congrés i esprement els debats ideològics a partir d'episodis com la manifestació neonazi de Chueca i la falsa agressió homòfoba de Malasaña. L'oposició de Vox ha arribat al punt de rebutjar la reunió protocol·lària que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, està mantenint amb els grups parlamentaris.

"Li he trucat tres vegades i no ha volgut reunir-se amb mi", ha retret al portaveu del partit d'extrema dreta a la cambra baixa, Iván Espinosa de los Monteros, que ha criticat que el govern espanyol toleri que la Generalitat retirés la bandera espanyola en la compareixença de Pere Aragonès posterior a la trobada amb Sánchez a Palau la setmana passada. "El que va passar a Barcelona em mereix una opinió positiva: per fi la política encara els problemes i busca solucions", ha replicat Bolaños, que ha ignorat la pregunta concreta i s'ha referit a la represa de la taula de diàleg.

La "catàstrofe" de Rajoy a Catalunya

El PP també ha qüestionat la trobada entre els governs català i espanyol i, de fet, es debat una moció aquest dimecres en què la formació conservadora sol·licita les actes de la reunió. Bolaños ha defensat l'aposta de l'executiu del PSOE i Unides Podem i ha recriminat al principal partit de l'oposició la seva gestió amb Catalunya dels seus últims anys. "Li explicaré el seu currículum a Catalunya: dos referèndums il·legals, dues lleis de desconnexió i una DUI. Això és una catàstrofe per a Catalunya i per a Espanya", ha afirmat. "Quina proposta tenen per a Catalunya? Cronificar la fractura? Vostès són el conflicte i nosaltres el diàleg", ha insistit el ministre que coordina la delegació espanyola a la taula de negociació.  

stats