Política 27/03/2020

El govern espanyol prohibeix els ERO per coronavirus

Els ERTO ja afecten gairebé 460.000 treballadors a Catalunya

O. Serra / M. Ferrer I Fornells / E. Escriche
3 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, durant el ple de dimecres al Congrés.

MadridCap empresa podrà acomiadar un treballador per causes relacionades amb el coronavirus. La prohibició de presentar un expedient de regulació d’ocupació (ERO), que ha entrat en vigor aquest divendres i no té caràcter retroactiu, l'ha aprovat el consell de ministres extraordinari celebrat també aquest divendres.

Per tant, les companyies podran seguir presentant expedients de regulació temporals d’ocupació, els coneguts com a ERTO, però no EROs per força major ni per causes econòmiques, de producció o organitzatives sota el pretext del coronavirus. La diferència entre aquests dos expedients és que en el primer cas l'empleat recuperarà el seu lloc de treball quan la seva empresa reprengui l’activitat, mentre que en el segon el treballador es quedarà directament sense feina.

Amb aquesta mesura l’executiu central vol que l’actual crisi econòmica que està causant el Covid-19 sigui només temporal. “Volem que la crisi sanitària sigui només un parèntesi en l’àmbit econòmic”, ha deixat clar la portaveu del govern central, María Jesús Montero. En aquest sentit, l’executiu central ha recordat que ja s’ha facilitat a les empreses la flexibilització de la tramitació d’ERTOs per dur a terme els ajustos temporals pertinents durant la crisi sanitària sense destruir llocs de treball. “Ningú pot aprofitar aquesta crisi per acomiadar”, ha avisat la ministra de treball, Yolanda Díaz, que ha insistit que s’opti per la via dels ERTO, que aniran acompanyats d’una prestació d’atur que al treballador no li comptabilitzarà quan torni a la feina. “Després es posarà el comptador a zero”, ha apuntat la ministra.

La ministra de Treball també ha enviat un missatge clar a les empreses que cometin irregularitats a l’hora de presentar un ERTO. Es faran inspeccions per revisar tots els expedients d’acomiadaments que s’estiguin fent i, en cas que hi hagi “frau”, les empreses hauran de tornar “fins l’últim cèntim, inclosa la prestació d’atur”, ha advertit.

L'atur es pagarà el dia 10

A més, ha anunciat que també s'incorpora l'acomiadament temporal d'ocupació per als socis cooperativistes. Díaz ha deixat clar que el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) pagarà aquestes prestacions amb normalitat el dia 10 de cada mes.

El nombre de treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació a Catalunya és de 459.182, segons dades d'aquest divendres del departament de Treball, 51.000 persones més que ahir. Les empreses ja han presentat 58.843 ERTO.

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha anunciat també que Pedro Sánchez celebrarà la tercera reunió amb els presidents autonòmics aquest diumenge. El president espanyol va prometre que en faria una setmanalment, i la d'aquesta setmana ja serà la tercera des que es va iniciar la crisi pel coronavirus. A la reunió extraordinària d'aquest divendres han participat presencialment el president, Pedro Sánchez; Montero; el ministre de Sanitat, Salvador Illa; el de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska; el de Transports, José Luis Ábalos, i la de Defensa, Margarita Robles. Per videoconferència hi han participat la resta d'integrants de l'executiu espanyol.

Aquest consell de ministres extraordinari ha servit també per oficialitzar la pròrroga de l'estat d'alarma fins a l'11 d'abril, autoritzada per la cambra baixa dimecres en un ple que es va allargar fins a les dues de la matinada. Arriba també el dia en què s'ha conegut la xifra màxima de morts per coronavirus a Espanya en les últimes 24 hores, 769, tot i que l'augment de contagis detectats ha sigut el mínim des que es va decretar l'excepcionalitat. Per fer front des de l'àmbit sanitari a la pandèmia, Illa ha anunciat que la inversió en material ha ascendit fins als 578 milions d'euros.

stats