Política 07/08/2019

Armengol demana a Sánchez una fórmula perquè el bloqueig polític no afecti els pressupostos

La presidenta del Govern i Pedro Sánchez s'han reunit aquest dimecres al Consolat de Mar

Ara Balears/ M.llull
2 min
Reunió entre Pedro Sánchez i Francina Armengol. / ISAAC BUJ

PalmaLa presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha demanat a Pedro Sánchez una "fórmula tècnica" perquè el bloqueig polític no afecti els pressupostos de les comunitats autònomes. Armengol ha demanat que es trobi alguna solució perquè "el bloqueig no pot continuar afectant la vida de les comunitats i dels ciutadans de les Balears". A més, ha qualificat de "situació indesitjable" el fet que el govern espanyol degui 4.700 milions a les autonomies que havien d'arribar durant el 2019. En el cas de les Balears, el deute és de 180 milions. Armengol i Sánchez s'han reunit aquest dimecres durant una hora en el Consolat de Mar.

Entre aquestes "fórmules tècniques", Armengol ha esmentat la possibilitat que el govern estatal modifiqui la previsió de dèficit de les comunitats per a l'any que ve o bé que es contemplin "com a ingressos aquests 4.700 milions euros" que deu a les autonomies "per poder fer un pressupost al més realista possible".

A més, Armengol ha remarcat que si el govern estatal no pot pagar el que deu a les comunitats perquè està en funcions és injust que "no es pugui pressupostar sobre la base dels serveis que hem de donar a la ciutadania" i, per això, ha demanat "que se cerquin fórmules legals per poder cobrar" i que el bloqueig no afecti els pressupostos.

La presidenta del Govern balear també ha fet referència a la necessitat d'establir un nou sistema de finançament autonòmic, que tingui en compte els territoris "amb un nivell de població més elevat". A més, Armengol ha recordat a Sánchez que les illes estan a l'espera que es desenvolupi la part fiscal del REB. "Les normes que afecten els impostos no es poden legislar mitjançant decrets lleis sinó amb un projecte de llei. Aquest règim fiscal està pactat amb el govern de Pedro Sánchez".

Un altre dels temes que han tractat a la trobada han estat les comissions bilaterals pendents per tractar qüestions d'inconstitucionalitat d'algunes lleis balears. Armengol ha subratllat que es tracta de "qüestions tècniques" i no de "l'opinió política del senyor Sánchez". "És l'obligació dels advocats de l'Estat, i per aquest motiu cal avançar en la normativa estatal, perquè no tindríem aquests problemes", ha explicat la presidenta, qui ha posat com a exemple la necessitat d'una "llei estatal contra el canvi climàtic". "Espanya té un problema de paralització per la inestabilitat política. Cal un Govern sòlid i que duri 4 anys", ha afegit. A més, Armengol ha considerat que les comissions bilaterals són la fórmula adequada per abordar aquestes qüestions i ha manifestat el seu convenciment que s'arribarà a acords.

Sobre la possibilitat d'exportar el model de Govern de coalició balear a l'Estat, Armengol ha indicat que la realitat de les Illes "no és extrapolable" a l'Estat i que Podem ha estat "incapaç de pactar un full de ruta" a Madrid.

stats