Política 06/11/2018

Madrid va retirar el cable submarí de Menorca sense avisar el Govern

L'executiu balear i els ajuntaments havien reclamat la retirada per evitar l'abocament de substàncies perilloses però ningú no els va avisar que s'havia executat

Jaume Ribas
2 min
Unes 38.000 persones es queden sense electricitat a Menorca per un cap de fibló

PalmaEl govern liderat per Mariano Rajoy va retirar el cable d’enllaç elèctric submarí entre Mallorca i Menorca. Va ser l’any 2017 i la intenció de l’executiu espanyol era evitar l’abocament de substàncies perilloses al mar que es podrien haver produït en cas que s’espenyàs aquesta infraestructura que perquè era obsoleta. Això és el que ha explicat aquest dimarts el conseller de Territori del Govern, Marc Pons, en el debat de la sessió de control.

El 2016, abans que el Ministeri d’Álvaro Nadal retiràs el cable, el Govern autonòmic i els ajuntaments menorquins ja havien advertit per carta el perill que podia suposar el cable. La qüestió, però, és que, quan finalment el govern espanyol es va decidir a actuar, no va avisar el Govern autonòmic, que se’n va haver d'assabentar per l’empresa subministradora.

El conseller de Territori Marc Pons ha hagut de fer front durant la sessió parlamentària d’aquest dimarts a diverses preguntes dels grups parlamentaris sobre els incidents que varen deixar l’illa de Menorca sense electricitat durant més de 56 hores. El diputat de Podem David Martínez ha assegurat que "el pla de contingència de Red Eléctrica no va ser suficient" i s'ha queixat que "fins el 2020 no tindrem connexió per cable amb Mallorca".

El diputat d'El Pi Josep Melià ha assegurat que el Govern "té competències i no se'n pot rentar les mans" i que hauria pogut "instal·lar els grups per fer front al subministrament de Menorca". Tot i així, Pons ho ha negat i ha assegurat que l'administració autonòmica només podia suggerir al govern espanyol que ho fes.

El diputat del PP Antoni Camps ha acusat Marc Pons d'"incapacitat, negligència i absoluta improvisació" i li ha exigit la dimissió. Per part seva, el portaveu de MÉS per Menorca, Nel Martí, ha assegurat que "la situació d'avui és la mateixa que abans que es produís el cap de fibló" i ha criticat que cinquanta dels generadors que varen permetre donar una solució momentània a l'apagada abans que es restablís el subministrament ja han sortit de l'illa.

stats