MEDI AMBIENT
Política 10/05/2019

El pla de Vox per retallar l’Ibanat implica acomiadar 150 treballadors

El director de la institució qualifica de “gran irresponsabilitat” la proposta del partit d’extrema dreta per treure sis milions d’euros del pressupost

C. T.
2 min
El pla de Vox per retallar l’Ibanat implica acomiadar 150 bombers

PalmaVox preveu en el programa electoral del 26-M una bateria de retallades que inclou treure sis milions d’euros a l’Institut Balear de la Natura (Ibanat). Aquesta promesa electoral ha fet saltar l’alarma a la institució, perquè perjudicaria profundament la lluita contra els incendis. El director de l’Ibanat, Joan Ramon Villalonga, explica que una retallada de sis milions d’euros obligaria a acomiadar entre 150 i 170 treballadors, la majoria dedicats a prevenir i apagar focs forestals.

A l’Ibanat hi fan feina prop de 460 treballadors, 80 dels quals són fixos discontinus que s’incorporen a la temporada d’estiu. Amb l’increment de pressupost de prop d’un 25% des de l’inici de la legislatura s’ha possibilitat que aquests treballadors passin de fer quatre mesos a l’any de feina a sis, amb la qual cosa s’ha millorat, segons l’entitat, els resultats en la lluita contra el foc. La reducció proposada per l’extrema dreta implicaria, segons Villalonga, acomiadar un terç de la plantilla. “Seria una gran irresponsabilitat, es debilitaria l’operatiu contra els incendis, sobretot en un any de gran risc com aquest, i no es podria garantir el servei”, explica alarmat.

Dels 21,9 milions que l’Ibanat té assignats per al 2019 dels pressupostos de la Comunitat, prop de 19,4 milions corresponen a despeses de personal, 2,7 milions són per a despeses en compres de béns i serveis i només 1,4 milions són per a inversions. Això vol dir que les retallades proposades tindrien una clara incidència. “Les despeses que corresponen a equipament, benzina, cotxes, manteniment i la compra d’altres materials imprescindibles perquè els treballadors facin la seva feina no es poden reduir”, explica Villalonga.

A més, segons el director de l’entitat, “fer aquesta proposta quan comença l’època d’incendis forestals demostra la poca consciència cap a la necessitat d’aquest servei i cap a tota la ciutadania, ja que el dipositiu que tenim contra els incendis només és possible si es garanteix la dotació pressupostària actual”.

Convé recordar que les Illes Balears fa cinc anys que no registren focs importants. Tot i aquests bons resultats, preocupa el fet que els incendis forestals s’hagin duplicat aquest hivern passat. Concretament, entre el primer de gener i el 28 d’abril d’aquest any s’han registrat 36 incidències, que han afectat 14,9 hectàrees, quan en el mateix període de 2018 foren només 20 incendis i 3,08 hectàrees cremades.

stats