Política 10/09/2019

Les retallades marquen l'inici del curs polític

El Govern nega que la situació econòmica hagi d'afectar serveis públics essencials però admet que està estudiant com controlar la despesa

Maria Llull
3 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez

PalmaEl curs polític ha començat aquest dimarts al Parlament amb les retallades del Govern com un dels eixos centrals. Mentre que el PP ha demanat amb insistència com afectarà el forat del Govern les diferents conselleries, des del Govern s'ha reiterat que la situació econòmica no afectarà serveis públics essencials, malgrat que l'Executiu presidit per Francina Armengol està estudiant "mesures per controlar la despesa", segons ha indicat la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.

El diputat de Ciutadans Juan Manuel Gómez ha estat el primer a demanar per les retallades en el ple d'aquest dimarts, i ha criticat que el Govern ha fet "més nomenaments" d'alts càrrecs, els quals "incrementaran la despesa corrent". Rosario Sánchez ha reiterat que el Govern "revisa partida per partida" les despeses a les conselleries, tant per controlar la despesa del 2019 com per elaborar "uns pressupostos prudents per al 2020".

"Si hi ha retallades, més impostos i més deute, serà culpa seva", ha dit el portaveu del PP, Biel Company, a la presidenta del Govern, Francina Armengol, qui ha replicat que les Illes Balears estan preparades per afrontar un context d'incertesa, perquè "han reforçat els serveis socials" durant la bonança econòmica.

El portaveu del PP, Biel Company, durant el ple del Parlament d'aquest dimarts

Armengol també ha assegurat que la legislatura començarà "molt millor que el 2015", després de les retallades del govern de José Ramón Bauzá.

Per la seva banda, el portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha demanat a la presidenta balear que recorri als tribunals,per reclamar a l'Estat els doblers que deu a les Balears. "La vull veure enfadada amb Pedro Sánchez, perquè no la veig igual d'enfadada que amb Mariano Rajoy", ha dit Font. "Li vaig plantejar en el seu moment anar als tribunals, i avui estaríem pendents de sentència", ha afegit.

Educació, Salut i Afers Socials neguen les retallades

"Quan parla de retallades se li posa cara de felicitat, potser perquè recorda temps passats", ha dit el conseller d'Educació, Universitat i Recerca, Martí March, a la diputada del PP, Núria Riera, qui també ha demanat per aquesta qüestió. Riera ha criticat que "el proper curs hi haurà 2.500 nins a barracons" i les "llistes d'espera per entrar a escoletes públiques". "El Govern no ha retallat en càrrecs, assessors, gabinets de comunicació, directors generals i secretaris autonòmics", ha continuat la diputada popular. Per la seva banda, el conseller li ha recomanat que examini "la política educativa a les comunitats on governa el PP amb el suport de Vox i Ciutadans", i ha recordat que aquest curs "hi haurà 350 professors nous i s'incorporaran més de 856 funcionaris", a més d'haver reduït els interins "del 37% al 28%".

Per la seva banda, la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, ha indicat que no hi haurà retallades a la seva conselleria, sinó que aplicarà "mesures d'eficiència", com ara apostar per "l'atenció a la cronicitat i l'atenció primària", a més de "promoure l'estabilitat laboral i la recerca". La diputada del PP Asunción Pons ha acusat la consellera de "faltar a la veritat" i ha recordat que el Ministeri d'Hisenda ha reclamat al Govern balear "un pla d'estabilitat financera". "Han fet uns pressupostos inflats que no corresponen a la realitat", ha afegit Pons.

D'altra banda, la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha assenyalat que "la insistència del PP en les retallades manifesta" que retallar seria la solució dels populars en l'actual escenari econòmic. "En el seu cap conservador i de dretes no hi cap que es facin altres polítiques que no siguin retallades", ha respost Santiago a la diputada del PP, Marga Duran. "Pensam diferent fins i tot amb bonança: vostès fan el Palma Arena i el Palau de l'Òpera i nosaltres feim residències i centres de dia", ha afegit la consellera.

stats