IOT REIAL
Política 17/10/2013

Judici aquest divendres per l'acomiadament de treballadors del iot del rei

La demanda també va dirigida contra l'adjudicatària del manteniment de l'embarcació

Europa Press
2 min

PalmaLa sala social del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) acull aquest divendres, a partir de les 10.30 hores, el judici per la demanda interposada per deu treballadors del iot 'Fortuna' que van ser acomiadats després que Patrimoni Nacional posés fi a l'adjudicació del servei de manteniment de l'embarcació, segons han informat fonts judicials a Europa Press. En concret, tant Patrimoni Nacional com Unió Naval València, que era la mercantil concessionària del servei, són els codemandats en el marc d'aquest procediment, en la vista oral del qual l'organisme públic serà assistit per l'Advocacia General de l'Estat, tal com han confirmat fonts de Patrimoni.

Els demandants van ser acomiadats després que Patrimoni Nacional indiqués a l'empresa adjudicatària la finalització dels serveis de manteniment, després que el rei demanés a l'organisme públic que iniciés els tràmits per a la desafectació del vaixell com a bé de l'entitat. Els empleats consideren improcedent el seu acomiadament, per la qual cosa han decidit portar als tribunals tant a Patrimoni Nacional com a Unió Naval València.

Cal recordar que el monarca va rebre el 'Fortuna' com a regal d'un grup d'empresaris mallorquins l'any 2000 per substituir l'anterior 'Fortuna', que Joan Carles havia rebut també com a obsequi del rei d'Aràbia Saudita a finals dels anys 70. Hi va haver un primer 'Fortuna', amb el qual el llavors príncep d'Espanya va competir en els Jocs Olímpics de Munic del 1972 i que va acabar sent donat al Museu Olímpic de Barcelona.

Construït per les drassanes d'Izar a San Fernando (Cadis), el iot actual té una coberta principal amb un saló noble, un menjador, una cuina i un gran pont de comandament. Al pis inferior hi té quatre cabines, dos reservats per al rei i els seus convidats, que ocupen tota la mànega, i dos més a ambdues bandes del passadís central.

El iot en desús

Segons han indicat fonts de Casa del Rei, el 2012 el rei només va navegar amb el 'Fortuna' un sol dia, el 13 d'agost. Aquest dia, el monarca va dinar a alta mar amb la tripulació del vaixell, que va romandre unes vuit hores navegant. Els tècnics de manteniment havien aconsellat moure el iot, que portava ja molt de temps sense sortir de port, i el monarca va decidir acompanyar la tripulació, segons va informar llavors Zarzuela.

Des que es va decidir retallar despeses, la família reial sortia a navegar amb el 'Fortuna' de forma excepcional, ja que omplir el dipòsit del iot costa 25.000 euros. En el seu lloc utilitzaven la llanxa 'Somni', propietat de l'armador Josep Cusi, que aquest posa a disposició del rei cada estiu.

stats