Política 21/06/2019

Els regidors de Calvià s'augmenten el sou un 6% per compensar la congelació salarial de 2015

La pujada s'aplicarà percentualment tant per als membres de l'equip de govern com en el cas dels edils que estan a l'oposició

K. O.
2 min
Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Calvià

CalviàEn el transcurs del primer ple extraordinari de la legislatura a Calvià, els regidors de la nova corporació municipal varen aprovar aquest dijous l'assignació de les noves retribucions i indemnitzacions que cobraran durant els pròxims quatre anys i que augmentaran un 6% per compensar la congelació salarial que es va aplicar el 2015. La pujada s'aplicarà percentualment tant en els sous dels membres de l'equip de govern com en el cas dels edils que estan a l'oposició.

D'aquesta manera, el nou batle socialista, Alfonso Rodríguez, cobrarà 68.000 euros anuals en deu pagues mensuals de 4.857 euros, i dues pagues més de 9.714 per juny i desembre. La legislatura anterior cobrava 64.848 euros, de manera que el sou augmentarà uns 3.000 euros. D'altra banda, els set tinents de batle del Consistori rebran 56.000 euros anuals, o sigui, 4.000 euros en deu pagues i 8.000 euros els mesos de juny i desembre en dues pagues més. Fins ara, el sou de les persones que ocupaven aquest càrrec estava establert en 52.576 euros anuals. Així mateix, la resta de regidors en el govern cobraran a partir d'ara 47.000 euros anuals, deu pagues de 3.357 euros i dues de 6.714. Tots els regidors treballaran en règim de dedicació exclusiva.

Pel que fa als portaveus dels grups de l'oposició del Partit Popular, Ciutadans i Vox, cobraran una indemnització anual bruta de 23.500 euros, distribuïda en dotze pagues de 1.958 euros per assistir a les sessions plenàries i les comissions. Per altra banda, la resta de regidors cobraran 19.200 euros dividits en dotze pagues mensuals de 1.600 euros. En aquest sentit, la primera tinent de batle Natividad Francés va recordar que "no és una pujada de sou, és una actualització dels salaris que varen quedar congelats el 2015". A més, va dir que "la dedicació exclusiva ha d'estar ben pagada" i va afegir que "els ciutadans deuen estar d'acord que si els polítics fan una bona feina, cobrin un sou digne".

Tant els membres del PSIB com el regidor de MÉS varen votar a favor de la moció, mentre que els regidors de Vox i Ciutadans ho varen fer en contra. A més, el Partit Popular s'hi va abstenir i la regidora que forma part del govern municipal per Podem, també. Des del partit taronja varen argumentar que "res justifica aquesta pujada de sou", i el batle va contestar que la retribució afecta tots els casos i s'aplica el mateix percentatge tant per a l'equip de govern com per a l'oposició.

Resultats electorals

El PSOE d'Alfonso Rodríguez va aconseguir mantenir els deu regidors (41% dels vots), mentre que Podem-MÉS varen guanyar dos regidors. D'aquesta manera, l'esquerra continua governant el municipi, on la fragmentació de la dreta ha fet davallar el PP, que ha passat de nou a cinc regidors, i els quatre regidors que perd han anat a Ciutadans (2) i a Vox (2). L'extrema dreta ha aconseguit un 10% i ha esdevingut la tercera força política. Calvià tenia deu partits que s'hi presentaven, però només la meitat han aconseguit representació. Esquerra Unida, El Pi, Tansforma Calvià, Decide Calvià i Sí se Puede (SSP) varen quedar fora del repartiment de regidories, ja que no varen arribar al 5% exigible. A més, cal tenir present que el municipi de Calvià disposa de quatre regidors menys en la legislatura 2019-2023, perquè ha passat dels 25 representants públics a 21, a causa del descens continuat de la població.

stats