Política 18/09/2019

El PSOE reclama una reforma constitucional perquè hi hagi una segona volta electoral que eviti el bloqueig polític

ERC i En Comú Podem critiquen una modificació de la Carta Magna que reforçaria el bipartidisme

Laia Forès
2 min
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta, Carmen Calvo, durant la sessió de control al Congrés aquest dimecres.

MadridDavant el nou bloqueig polític que portarà Espanya a una repetició electoral el 10 de novembre, el PSOE ha reobert el debat sobre la necessitat d'una reforma de la Constitució per evitar que la fragmentació política provoqui en els pròxims anys situacions de bloqueig com l'actual. La vicepresidenta del govern en funcions, Carmen Calvo, proposa "modificacions" de l'article 99 de la carta magna, el que regula la formació del govern. "Tenint en compte l'evolució haurem de trobar alguna via entre les vies possibles que operen el dret constitucional", ha subratllat Calvo en una entrevista a la Cadena SER.

No és la primera vegada que el PSOE posa damunt la taula un canvi constitucional per superar el bloqueig polític. El partit liderat per Pedro Sánchez ja va defensar una reforma de l'article 99 a l'abril, després de les últimes eleccions generals. No és l'únic partit a defensar-lo. Un altre dels partits grans -els que més beneficiats es veurien per la reforma-, el PP, també ha plantejat en algun moments canvis constitucionals.

Quines modificacions es podrien introduir? El PSOE parla de la possibilitat d'introduir el sistema de doble volta que existeix a països com França o una fórmula per garantir que el partit que guanya les eleccions pugui governar. Al partit més votat, per exemple, se li poden atorgar automàticament escons extres o bé es podria aplicar el sistema que funciona a les eleccions locals: si cap candidat obté la majoria absoluta, governa qui ha obtingut més vots.

ERC demana una reforma però pel referèndum

Qualsevol de les fórmules beneficia els partits majoritaris en detriment de les formacions més petites. ERC veu amb bons ulls una reforma constitucional "si és per no repetir el ridícul" actual, però no li agrada la idea d'impulsar una reforma "que serveixi per reforçar el bipartidisme", tal com estan plantejant els socialistes. El portaveu parlamentari d'ERC, Gabriel Rufián, ha retret al PSOE que vulgui impulsar una reforma constitucional per aquest tema i, en canvi, rebutgi tocar la carta magna per permetre un referèndum d'independència. "És curiós", ha subratllat Rufián, que no es plantegin canvis "per intentar canalitzar la voluntat del 80% dels catalans".

També el líder d'En Comú Podem, Jaume Asens, ha censurat que el PSOE vulgui "canviar les regles de joc per posar-les al servi del bipartidisme". Al seu entendre, el que cal corregir són "les maneres d'actuar i negociar" i no el "funcionament" dels mecanismes constitucionals per escollir un president. Des de JxCat, consideren que la reforma constitucional no és el debat. “Volen posar per llei el que s’ha de resoldre políticament, igual que fan amb Catalunya”, apuntaven fonts del partit.

stats