Política 23/03/2018

El Suprem processa per rebel·lió Puigdemont, Junqueras, Forcadell i 10 líders independentistes més

No jutjarà de moment Mas, Pascal i Lloveras i demana una fiança a tot el Govern de 2,1 milions

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont,  i el vicepresident, Oriol Junqueras, van mostrar el seu suport a Carme Forcadell en acabar el ple.

MadridEl Suprem jutjarà bona part del Govern, els líders sobiranistes, l'expresidenta del Parlament i la secretària general d'ERC per rebel·lió. En la interlocutòria de processament, el jutge instructor Pablo Llarena diu que té prou indicis per encausar-los pel delicte màxim de rebel·lió, cosa que pot comportar una pena de presó de fins a 30 anys a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Toni Comín, Dolors Bassa, Clara Ponsatí, Josep Rull, Carme Forcadell, Marta Rovira, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. En total, processa 25 dels 28 investigats que havien declarat fins ara davant Llarena. A tots ells els cita entre els dies 16, 17 i 18 d'abril per comunicar-los en persona els delictes pels quals seran jutjats.

Llarena assegura que fa front a un "atac a l'estat constitucional que, amb voluntat d'imposar un canvi en la forma de govern per a Catalunya i de la resta del país, integra una gravetat i persistència inusitada i sense comparació en cap democràcia de l'entorn, més encara per haver-se desplegat aprofitant les facultats polítiques i de govern que la mateixa Constitució atorga precisament per a la garantia de tots els ciutadans d'aquesta comunitat autònoma i del país".

A cinc membres del Govern els rebaixa els delictes i demana jutjar-los per malversació i desobediència, cosa que pot comportar-los una pena de presó de fins a 10 anys. Es tracta de Meritxell Borràs, Lluís Puig, Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Serret. A més, a tots els membres de l'executiu de Puigdemont els imposa una fiança de responsabilitat civil de 2,1 milions d'euros. El jutge fixa per primer cop la xifra del cost total del referèndum, segons els seus càlculs, per a les arques públiques: 1,6 milions d'euros. A aquesta quantitat, per imposar la fiança, hi suma un terç del total de la quantia per assegurar responsabilitats, segons marca la llei.

Sense diferències per als exiliats

Llarena, per tant, no té en compte un agreujant per als diputats a l'exili i separa els membres del govern en funció de la seva responsabilitat, al seu entendre, en el Procés. Serret i Puig, que continua a Bèlgica, no són processats pel delicte màxim de rebel·lió. A més, l'exportaveu de la CUP és encausada pel delicte més lleu, el de desobediència, igual que l'exdiputada Mireia Boya, que no implica pena de presó sinó d'inhabilitació.

Pel que fa els membres de la mesa -tots menys Forcadell-, Llarena els processa per desobediència, és a dir, no s'enfronten a pena de presó. Són Lluís Corominas, Lluís Guinó -l'únic que encara és diputat-, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet. Deixa fora del judici Artur Mas, Marta Pascal i Neus Lloveras.

El Procés segueix "latent" tot i el 155

Llarena creu que el "disseny criminal" del Procés continua "latent" malgrat l'aplicació del 155. És a dir, considera que després que hagi guanyat l'independentisme el 21-D, la majoria sobiranista pot tornar a seguir el mateix camí que a l'octubre. "Cada cop amb més nitidesa semblen estar latents i pendents de reprendre un cop es recuperi el ple control de les competències autonòmiques", assegura en la interlocutòria, de 69 pàgines.

Tot i no jutjar Mas, es basa en tota la causa en el 'Llibre blanc de la transició nacional de Catalunya', presentat per l'expresident de la Generalitat el setembre del 2014 i que, al seu entendre, proclamava la legitimitat del Procés i ha marcat des de llavors el camí de l'independentisme. El document 'Enfocats', en què es basava la Guàrdia Civil en tots els seus informes, només és citat en tres notes a peu de pàgina.

Sense menció de les suspensions ni les euroordres

Amb aquesta interlocutòria Llarena encara no tanca la instrucció, però significa un punt i a part perquè apropa ja l'obertura de judici oral, com avança en el mateix text perquè "està culminada en el que és essencial". Un cop se'ls notifiquis en persona a tots els encausats entre el 16 i el 18 d'abril els delictes pels quals se'ls processa, en el que es coneix com una declaració indagatòria, començaran els passos per suspendre els encara diputats. Tindran llavors cadascun tres dies per recórrer al mateix Llarena i cinc per recórrer a la sala d'apel·lacions. Tal com avança Ernesto Ekaizer, Puigdemont i Comín poden perdre automàticament el seu escó.

Pendents de la revisió de mesures cautelars

Després que Pablo Llarena hagi notificat els processaments, ara és el torn de les vistes breus per revisar les mesures cautelars de Jordi Turull, Carme Forcadell, Josep Rull, Dolors Bassa i Raül Romeva. Ha començat a les 12.45 h perquè s'ha donat un temps a les parts perquè llegeixin la interlocutòria. Tant la fiscalia com el partit d'extrema dreta Vox, que exerceix d'acusació popular, ja han demanat presó provisional per a tots ells. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha anunciat just abans de la compareixença que marxava a l'exili.

Llarena, però, ja diu també en la interlocutòria que "hi ha un greu risc de fuga" tant de Turull, Rull, Forcadell, Bassa i Romeva. "Sense seguretat, però amb la fermesa que deriva d'una instrucció culminada en l'essencial, s'apunta a un risc d'ocultació derivat de la greu punició a la que s'enfronten per la seva eventual responsabilitat per rebel·lió. Però no només per la gravetat de la pena i l'eventual proximitat al seu judici projecten la temptació de la fugida, sinó que el risc es potencia per la concurrència amb una altra pluralitat dels factors", assenyala el jutge.

Interlocutòria de processament per rebel·lió
stats