L'oposició i els socis del Govern demanen explicacions a Armengol sobre l'estat de les negociacions del REB

Biel Company acusa el Govern de no haver tancat l'acord amb l'anterior executiu de Mariano Rajoy

La compareixença de la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, en la qual ha assegurat que el Govern espera arribar a un acord sobre el  REB el mes de novembre, no ha convençut ni l'oposició ni els socis del Govern, que han demanat més explicacions sobre la situació de les negociacions relacionades amb aquest tema com a reacció a la informació de ' Diario  de Mallorca', en la qual s'afirma que el govern de l'Estat no té la intenció d'aprovar aquest Règim Especial per a les Illes.

El portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, Josep Ferrà, segons informa Efe, ha exigit a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que "surti i expliqui clarament l'estat de les negociacions" amb l'executiu de Pedro Sánchez pel nou Règim Especial de les Balears.

"Només faltaria que no es continuàs negociant", ha manifestat Ferrà, que ha demanat en nom de la seva formació que l'executiu de les Illes informi "minut a minut" del contingut d'aquesta negociació.  Ferrà ha acusat la ministra d'Hisenda,  María  Jesús  Montero , de tenir la idea d'unes Illes Balears que "generen riquesa", una riquesa que "no se'ns retorna".

"Si aquest  REB  està en un punt de negociació zero i queda reduït a una mínima expressió, MÉS per Mallorca haurà de prendre decisions, sobretot respecte del PSOE en l'àmbit estatal", ha advertit Ferrà. En cap cas MÉS es planteja sortir del Govern balear, al qual ha demanat que "continuï negociant de manera contundent amb el govern de Sánchez".

Per la seva banda, Podem ha reclamat que sigui la presidenta del Govern qui parli directament amb el president del govern central, Pedro  Sánchez , amb l'objectiu que "entre ells dos dirigeixin les negociacions", segons ha explicat el portaveu de la formació,  Alberto   Jarabo .

A parer seu, "no hi ha novetats" i "s'està avançant de manera raonable".  Jarabo  ha afegit que Podem dona el seu absolut suport al Govern per arribar a un acord sobre el  REB . De totes maneres, ha destacat que serà complicat arribar a un acord el novembre i ha reconegut que el fet que la ministra d'Hisenda estigui vinculada a  Andalusia , que té una cita electoral, ho pot dificultar.

Oposició

El president del PP balear, Biel Company, ha demanat a la presidenta de les Balears, Francina Armengol, que "surti avui i digui en quin estat es troba la negociació" per al nou Règim Especial de les Illes Balears. Company ha requerit a Armengol que n'informi amb "transparència", tot i que assegura que vol donar-li un "marge de confiança". A més, Company ha exigit a la presidenta que sol·liciti de manera urgent la reunió de la comissió de seguiment del  REB  del Parlament balear.

Company ha criticat que la presidenta no signàs  un acord amb l'anterior govern que valora en 380 milions per a les Illes. "Armengol volia mantenir allò que Madrid ens mata", per la qual cosa no va tancar aquest acord amb l'anterior executiu central, segons el responsable del PP.

Joan Font, d'El Pi s'ha mostrat molt preocupat per aquest tema i  ha  destacat que "volem saber en quin punt  estam . Volem sinceritat. És cert que a la reunió entre els representants de les Balears i el govern central es va tancar la porta?"

Font ha assegurat que "la credibilitat i el futur d'Armengol estan en joc" en aquesta  negociació . "Ens hem cregut aquesta història i ara ha de reconèixer si ha fracassat. Si han dit que no al  REB , es comprovarà que els partits centralistes no donen solucions", destaca.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF