CONVENCIÓ ESPANYOLA DE TURISME DEL PP
Política 22/04/2018

Rajoy no vol que les Balears segueixin l’exemple de Catalunya

El president del govern alerta que amb el pacte d’esquerres hi pot haver una divisió com la catalana

Sabrina Vidal
4 min
El president del PP, Mariano Rajoy, clausurà la Convenció espanyola de Turisme del seu partit.

Palma“La darrera cosa que necessiten les Illes Balears és seguir l’exemple de divisió i enfrontament i de la invenció de problemes que estan causant tantes dificultats als catalans”. És l’advertència que va fer el president del govern de l’Estat, Mariano Rajoy, durant la clausura de la Convenció espanyola de Turisme del PP, que es va dur a terme ahir a Palma. El també president del Partit Popular va assenyalar que a Catalunya “estam fent tot el possible perquè es recuperi la normalitat i la sensatesa”, perquè les empreses tornin i la comunitat sigui “com sempre, oberta i plena d’oportunitats”. Ho relacionà amb el clima de confrontació que assegurà que existeix a les Balears pel que fa al turisme. “Davant els de la divisió i l’enfrontament, oferirem solucions”, va afegir.

La intervenció de Rajoy en la clausura del congrés va suposar també una dura crítica al Govern del Pacte i, en especial, a la presidenta, Francina Armengol. “S’ocupen de barallar-se entre ells i inventar problemes, com demonitzar el turisme. La turismofòbia és un concepte que hi ha certs partits que fa anys desenvolupen”, va subratllar.

Rajoy es presentà amb la lliçó apresa i recordà que només a les Balears l’any passat hi vingueren uns 14 milions de turistes internacionals, que varen deixar 14.600 milions d’euros. “És la tercera comunitat més visitada”, precisà. “Palma és des de sempre una de les destinacions més demanades de l’Estat i contribueix molt generosament que Espanya sigui una potència turística mundial”, va reblar.

Descompte aeri del 75%

El president del PP anava encalentint un discurs farcit de xifres, conscient de l’expectació aixecada sobre el possible anunci de fer realitat un descompte aeri de fins al 75% per a residents en els vols amb la Península. “En el segle XXI, és important retallar distàncies”, va dir per començar, i va parlar primer de la necessitat de tenir bones infraestructures i, tot seguit, de les bonificacions aèries. “Feim el possible perquè els preus dels bitllets no siguin causa d’aïllament”, va incidir just abans de fer una pausa dramàtica.

Mariano Rajoy aixecà la mà i, mirant Biel Company, li va dir “Dorm tranquil”. Company assentia amb la mitja rialla. “Els que no poden dormir tranquils són els de l’ecotaxa, els dels embulls, els problemes… Els que volen fer coses amb els pressuposts generals però després hi volen votar en contra. Aquells no poden dormir tranquils”, va afegir.

Rajoy va parlar en la mateixa línia que ho va fer minuts abans el líder del PP a les Balears, Biel Company. “El Govern d’Armengol manté una actitud irresponsable i equidistant entre els que treballen pel turisme i els qui el demonitzen”.

Company també havia preparat xifres i recordà que el sector suposa el 80% del PIB de l’Arxipèlag; “a qui se li ocorreria anar contra aquesta activitat?” Titllà el Govern balear de “desnortat” i “antiturístic”, enquistat en el “no és no” contra allò que afavoreix el desenvolupament econòmic. “Quan tornem a governar, recuperarem mesures i incentius que s’aprovaren la legislatura passada amb la Llei de turisme, com la reconversió hotelera”.

Política lingüística

Company, igual que Rajoy, no s’estalvià les befes per la política língüística del Govern balear. “És més important saber català que tenir un bon metge”, varen dir tots dos. “Chopin no hauria pogut tocar a l’Orquestra Simfòmica”, afegí un Biel Company que acabà dient: “Segur que dissenyen un pla perquè els turistes es treguin el B2 a l’entrada de l’aeroport”.

Nadal, contra la turismofòbia

Amb tot, la convenció d’ahir tractava del paper i la rellevància del turisme. Amb aquesta intenció va parlar el ministre Álvaro Nadal, qui va tenir una destacada intervenció en defensa d’un sector que “és com la tònica, qui la tasta repeteix”. Nadal presumí de l’experiència arreu de l’Estat. “Espanya és la primera potència del món pel que fa a la competitivitat i està per davant dels Estats Units en turisme; només ens queda França, però ja hi arribarem”, va dir. “Vivim d’això i ho feim molt bé”, remarcà.

El ministre va criticar que l’estiu passat tant a Catalunya com a les Balears hi hagués manifestacions “serioses” contra el turisme i va presumir d’haver pogut actuar-hi “amb contundència” juntament amb la Delegació del govern. “Hi va haver detencions i posàrem multes perquè aquest tema és seriós”, digué.

L’Estat va rebre un total de 82 milions de turistes l’any 2017, “que han menjat, s’han transportat i s’han allotjat, perquè el sector turístic és molt complex”, remarcà, i assenyalà la importància de l’oferta complementària.

Durant la jornada no faltaren les referències als nous mercats emissors de turistes, com són la Xina i Rússia; la importància de crear una marca verda, la millora laboral per a les cambreres de pis i també la crítica al lloguer turístic. “L’economia col·laborativa no ha de ser un subterfugi per no pagar impostos”, va apuntar el mateix Rajoy. De fet, a la taula rodona que s’organitzà durant el matí, hi participà la representant de la Federació Hotelera de Mallorca, Maria Fontera, però no cap reresentant del lloguer turístic, tot i la presència d’Aptur.

A Palma no hi ha saturació

L’encarregada de donar la benvinguda als assistents va ser la presidenta del PP de Palma, Margalida Duran, amb un discurs d’elogi a la tasca municipal del seu partit quan ha governat a Palma. “Vàrem posar en marxa el Projecte 365 per desestacionalitzar el turisme i es va permetre “l’eclosió de les terrasses”, i posà com a exemple les del passeig del Born. Duran va treure pit per la reconversió dels hotels de la Platja de Palma i la política de creuers, i criticà que “no sobren creuers, sinó que manca planificació; no hi ha saturació, sinó manca de política del govern municipal”. Duran recordà que si bé l’objectiu del PP l’any 2011 era atreure els turistes a Palma, “el d’ara és fidelitzar-los”.

stats