Política 17/05/2021

Detenen el subdelegat del govern espanyol a la província de València pel cobrament de comissions irregulars

El dirigent socialista ha sigut destituït del càrrec i suspès de militància per part del PSPV

Europa Press / Daniel Martín
2 min
El subdelegat del govern espanyol, Rafael Rubio, abandona la seva vivenda en un dels vehicles de la Guàrdia Civil després de l'escorcoll del seu domicili

ValènciaLa Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) ha detingut aquest dijous el subdelegat del govern espanyol a la província de València, Rafael Rubio, i una altra desena de persones per la seva implicació en el conegut com a cas Assut, una trama de presumptes cobraments de comissions irregulars a canvi d'adjudicacions de sòl per part de l'Ajuntament de València i altres municipis de la província. La detenció de Rubio ha provocat la seva destitució com a subdelegat i la seva suspensió de militància per part del PSPV. 

Rubio ha sigut arrestat a casa seva i està acusat de participar en l'adjudicació de diferents parcel·les de sòl públic a canvi de presumptament percebre, segons la Fiscalia Anticorrupció, més de 300.000 euros en comissions quan era el cap de l'oposició a l'equip de govern de l'exalcaldessa de València Rita Barberá i portaveu del PSPV al consistori. La UCO també ha arrestat Alfonso Grau –el que va ser mà dreta de l'exalcaldessa Barberá– i que hauria pogut rebre segons el ministeri fiscal fins un milió d'euros en comissions. També ha sigut detinguda la seva filla, l'empresari Jaime María Febrer i deu persones més. L'últim dels arrestats ha sigut la de José Luis Vera, cap dels serveis jurídics de Divalterra, una empresa pública de la Diputació de València. Dos agents de l'UCO s'han traslladat aquest matí fins a les dependències de l'ens provincial i han precintat el despatx de l'arrestat.

L'exvicealcalde de València, Alfonso Grau (e), i el subdelegat del govern espanyol a la província de València, Rafael Rubio (d), en dos imatges d'arxiu

La causa, que s'instrueix al jutjat d'instrucció número 13 de València, investiga presumptes cobraments de comissions amb factures suposadament fictícies de diverses empreses adjudicatàries d'obra pública de l'Ajuntament de València. Entre elles, i tal i com ha detallat À Punt, algunes com Acciona, contractista del sanejament d'aigües; Secopsa concessionària de la recollida de fem; o Cleop va gestionar el servei de grues.

També s'estudien presumptes suborns de l'empresa de Jaime María Febrer a canvi d'adjudicacions de sol públic a València i a altres municipis de la província entre els anys 2005 i 2010. En el cas de València, alguns dels terrenys investigats pertanyen a la zona marítima del Grau. De fet, l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha recordat aquest dijous que el 2014, quan estava a l'oposició, el grup municipal Compromís va informar a la Fiscalia Anticorrupció sobre presumptes irregularitats en la venda dels terrenys en què es va celebrar la Fórmula 1, que haurien provocat que el preu d'algunes parcel·les passaren de 2.965 €/m2 a 2,75 €/m2, segons ha informat À Punt.

La instrucció, que va arrencar fa tres anys i es manté secreta, investiga els acusats per delictes de suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i tràfic d'influències. En una primera fase es va detenir l'advocat José María Corbín, cunyat de Barberá, i el lletrat Diego Elum. Tots dos van quedar en llibertat provisional i figuren com a investigats juntament amb l'esposa i filles de Corbín, que hauria pogut percebre fins a quatre milions d'euros en comissions irregulars.

stats