Política 28/10/2020

Qui són els investigats en la causa pel finançament del Procés?

El jutge apunta a empresaris, càrrecs i excàrrecs independentistes i membres de l'estat major

David Miró / Marc Toro / Xavi Tedó
5 min
David Madí arribant a la seu d'Aigües de Catalunya escortat per la Guàrdia Civil

BarcelonaL'operació de la Guàrdia Civil d'aquest dimecres contra empresaris vinculats presumptament al finançament del Procés ha implicat implica una trentena d'escorcolls i diverses detencions. Aquests són els principals investigats en la causa d'un jutjat de Barcelona per presumptes delictes de corrupció i desordres públics, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

David Madí

Nascut a Barcelona el 1971, Madí és net de Joan Baptista Cendrós, empresari i un dels fundadors d'Òmnium Cultural. De ben jove ja va participar en campanyes independentistes com Freedom for Catalonia, del 1992, coincidint amb els Jocs Olímpics, i en organitzacions com la Crida a la Solidaritat, on va coincidir amb Jordi Sànchez. D'ideologia liberal, va ser una de les persones de confiança d'Artur Mas i el seu principal estrateg quan Mas es va convertir en successor de Jordi Pujol. Després de la campanya del 2010, que va portar Mas a la presidència de la Generalitat, va decidir apartar-se de la primera línia política per tornar al sector privat, tot i que va seguir tenint un paper important entre bambolines, fins al punt que va formar part de l'anomenat estat major del Procés, que va organitzar l'1-O, i també en la reordenació de l'espai convergent i en la creació de Junts per Catalunya.

Xavier Vendrell

Nascut a Barcelona el 1966, va ser un dels militants de l'esquerra independentista (Moviment de Defensa de la Terra, MDT) que el 1991 van renunciar a la lluita armada i es van integrar a ERC. En aquest partit es convertiria en secretari d'organització i finances i un dels homes clau del creixement electoral i institucional del partit. Va arribar a ser durant uns mesos conseller de Governació durant el govern de Pasqual Maragall, just abans de l'expulsió d'ERC de l'executiu per no haver votat a favor de l'Estatut. El 2010 es va apartar de la primera línia per dedicar-se als seus negocis. Va reaparèixer com un dels membres de l'estat major que va organitzar l'1-O i com una persona que feia d'enllaç entre l'entorn de Puigdemont i el de Junqueras. Durant els darrers tres anys ha continuat fent aquesta tasca de mediació entre els dos líders.

Oriol Soler

Nascut a Ripollet el 1969, és un empresari, emprenedor i activista social vinculat a l'independentisme des de ben jove. És impulsor de projectes com Ara Llibres, la revista Sàpiens i el diari ARA. Actualment és director general del grup SOM. Vinculat a l'independentisme civil a través de l'ANC i Òmnium Cultural, va ser cap de la campanya de comunicació de Junts pel Sí l'any 2015. També forma part de l'estat major del Procés, sobretot pel que fa a l'àmbit de la comunicació. El novembre del 2017 es va reunir a Londres amb l'activista Julian Assange, un dels principals suports internacionals de l'independentisme català.

Josep Lluís Alay

Nascut a Barcelona el 1966 i professor d'història de l'Àsia a la Universitat de Barcelona, des del juliol del 2018 és director de l'oficina de Carles Puigdemont. Alay, de fet, acompanyava en cotxe l'expresident de la Generalitat quan el març del 2018 va ser detingut a Alemanya, i poc després va ser detingut per aquests fets en el marc d'una causa que finalment va quedar arxivada per part de l'Audiència Nacional. Entre el juny i el juliol de fa dos anys també va exercir com a coordinador de polítiques internacionals de la presidència de Quim Torra. Aquest dimarts ha estat detingut i deixat en llibertat en càrrecs per, presumptament, haver participat l'estiu del 2017 al Fòrum Crans Montana. "Per haver cobrat una factura en aquest fòrum, en què vaig participar com a acadèmic", ha revelat a Catalunya Ràdio, on ha criticat que "aquesta operació forma part de la persecució continuada contra la societat catalana".

Xavier Vinyals

President de la la Plataforma Pro Seleccions Catalanes des del 2003, no ha amagat mai les seves conviccions independentistes. També ho va fer quan va ser cessat com a cònsol de Letònia a Barcelona, càrrec que ocupava des del 2007, per haver penjat una estelada a la seu consular en la Diada del 2016. Vinyals va afirmar que la bandera estava penjada a casa seva, que és al pis de sobre del consolat, al carrer Iradier. "No he fet servir mai el meu càrrec per a causes independentistes", va dir. Vinyals ja va ser notícia prèviament en ser un dels promotors com a responsable de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes del repartiment de milers d’estelades durant el duel de Champions entre el Barça i el BATE Boríssov el 2015 en resposta a la sanció que la UEFA havia imposat al club per l'exhibició de banderes independentistes al camp. També va jugar un paper en els preparatius de l'1-O.

Toni Fuster i Roc Aguilera

Els empresaris Toni Fuster i Roc Aguilera van adquirir notorietat a les portes del referèndum de l’1-O. Efectius de la Guàrdia Civil van irrompre el 29 de setembre del 2017 al polígon de les Comes d’Igualada, a la seu de la seva empresa, Events, que es dedica a la producció d'esdeveniments culturals i esportius, a la recerca de material del referèndum. A la seu de la companyia no hi van trobar res, però en una nau de l'empresa Palibex, propietat d'un dels dos socis d'Events, la Guàrdia Civil hi va trobar 2,5 milions de paperetes i 4 milions de sobres del referèndum. També 100 urnes, però no de la consulta, sinó per a unes possibles eleccions al FC Barcelona. L'empresa Events està sent investigada per haver obtingut en els últims anys contractes milionaris del departament de Presidència, entre ells per diversos actes institucionals del president, però també per actes de la Diada del 2019 o pel míting que va fer el Consell per la República a Perpinyà. Events va ser una de les empreses incloses en el requeriment enviat pel ministeri d'Hisenda el 2018 a la interventora general de la Generalitat per conèixer "la totalitat de pagaments efectuats per qualsevol concepte" a mitjans de comunicació, periodistes i entitats favorables al procés independentista entre el 2015 i fins a aquella data.

Pilar Contreras i Josep González-Cambray

La directora general de centres concertats i centres privats de la Generalitat i el director general de centres públics han estat detinguts en relació a la renovació dels concerts de l'escola El Brot, un centre d'educació especial de Sant Joan Despí de la Fundació Pedagògica El Brot que volia implantar-se als terrenys de Villa Bugatti a Cabrera de Mar. Es dona el cas que el president de la Fundació El Brot i el propietari de Villa Bugatti és Xavier Vendrell. Contreras és militant d'ERC a Vilanova i la Geltrú i exdirectora de l'Escola Pia a la capital del Garraf, mentre que González-Cambray és enginyer tècnic per la Universitat Rovira i Virgili (URV), tot i que se'l coneix per la seva trajectòria política al departament d'Educació, on ha ocupat diversos càrrecs.

Marta Molina

Llicenciada en filologia catalana i professora, Molina va ser regidora d'ERC a Sant Joan Despí i des del 2013 és gerent del Celleret de la Marta, una botiga online de vins i caves. Molt pròxima a Xavier Vendrell, entre el 2008 i el 2010 va ser responsable al Govern de polítiques per als col·lectius de gais, lesbianes i transsexuals i, abans, havia treballat com a tècnica en diverses àrees internes d'Esquerra Republicana.

Jordi Mir, Enric Mir i Ramon Vilà

Presumptament implicats en la requalificació del complex de Villa Bugatti, en l'operació també s'ha detingut l'alcalde de Cabrera per JxCat des del 2011, Jordi Mir; el tinent d'alcalde d'urbanisme i espais públics, Enric Mir (ERC), i l'arquitecte municipal, Ramon Vilà. El batlle, que el 2019 va revalidar el càrrec gràcies a un acord amb ERC i el PSC, és economista de formació té experiència com a directiu en empreses relacionades amb l'electrònica. Regidor al municipi del Maresme des del 2007, on també va ser responsable d'obres, serveis i medi ambient, ha tingut diversos càrrecs al Consell Comarcal del Maresme i és un dels dirigents del PDECat que han decidit continuar al partit malgrat el divorci amb JxCat.

Jordi Serra

Interventor delegat del departament de la Presidència amb Carles Puigdemont.

Josep Campmajó

Empresari, activista i escriptor gironí, Campmajó va ser president de l'Associació de Comerciants del Mercat del Lleó, és soci d'un negoci de restauració del Barri Vell de Girona i membre actiu de Girona Vota. L'any 2009 va guanyar el premi Just Manuel Casero amb la novel·la curta "Olor de Violetes", segons informa el 'Diari de Girona'.

stats