Batalles a la coalició espanyola

El PSOE i Podem s'enfronten per les protestes per la llibertat de Hasél

El PP exigeix la dimissió d'Iglesias i que Sánchez posi fre a un "govern antisistema"

4 min
La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, al Congrés

MadridCada dia que passa s'eixamplen les pugnes en el si de l'executiu espanyol. La fi de la campanya del 14-F no ha portat ni de bon tros la treva que prometia la Moncloa, sinó que el PSOE i Podem s'han instal·lat en el boicot mutu. En un context en què el PP i Ciutadans intenten reaccionar als mals resultats electorals a Catalunya, les batalles dins de la coalició de Pedro Sánchez estan carregant de munició Pablo Casado i Inés Arrimadas per disparar cap a una altra banda. Si dimarts va ser la votació de la presa en consideració de la llei d'igualtat de tracte i no discriminació del PSOE –coneguda com a llei Zerolo–, en què el partit lila es va abstenir i va trencar la unitat de vot per primer cop en la tramitació d'una llei al Congrés, aquest dijous la resposta a les protestes per la llibertat del raper Pablo Hasél ha portat a un nou enfrontament.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha apuntat a "l'historial" del raper i ha criticat Podem per la seva defensa de la protesta ahir dimecres a la Puerta del Sol contra l'empresonament de Hasél. "Els que tenim un càrrec públic hem de viure la nostra vida amb una certa complexitat i no només dir el que pensem", ha assegurat, en relació a la piulada del portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique. En una entrevista a la Cadena SER, Calvo ha subratllat que "cap dret es pot defensar ni expressar amb violència, és una línia vermella absoluta".

En canvi, el portaveu de Podem, Rafael Mayoral, s'ha mantingut en la defensa d'Echenique dels manifestats i ha evitat condemnar els disturbis. És més, ha acusat el PSOE de "no tenir problemes amb la situació de deteriorament democràtic" que viu Espanya i ho ha emmarcat tot en un debat de "fons" sobre la llibertat d'expressió. "No estem davant d'un problema d'ordre públic, sinó de necessitat d'aprofundiment democràtic," ha afegit, en declaracions als mitjans al pati del Congrés, on ha emfatitzat que una manifestant ha perdut un ull a Barcelona i que en les càrregues de Linares (Jaén) es fa ver servir foc real.

Des del PSOE, en canvi, intenten fer equilibris sobre la condemna a Hasél. Si bé la setmana passada la Moncloa va defensar la modificació del Codi Penal perquè les manifestacions que no provoquen cap problema de seguretat no tinguin conseqüències de presó, també ha puntualitzat que Hasél té un "historial sencer" i que se li "estan aplicant les normes d'aquest país". Les declaracions d'avui contrasten amb les de fonts del govern espanyol ahir dimarts –per part dels socialistes–, en què admetien que Hasél no hauria d'estar a la presó i que això situa Espanya en una mala posició.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a la Puerta del Sol

Però Calvo sí que s'ha distanciat de la petició del PP perquè el vicepresident segon, Pablo Iglesias, dimiteixi. La ministra ha recordat que Podem té 35 escons que s'han guanyat a les urnes i ha asseverat que els conservadors s'haurien de preguntar per què mantenen les aliances amb Vox "quan Vox dona suport a qüestions que ens semblen infumables", en referència a la manifestació neonazi del cap de setmana passat que el partit d'extrema dreta no ha condemnat. 

"Demano al president del govern espanyol que el cessi immediatament, perquè aquest país no pot estar vicepresidit per un polític com aquest", ha manifestat aquest matí la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que també ha aprofitat per carregar contra Hasél. "El que ens faltava és animar una festa de mocosos que es manifesten per un delinqüent que té menys art que qualsevol dels que estem aquí amb dos cubates en un karaoke. Això no és art, és delinqüència", ha afirmat.

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha denunciat el "silenci còmplice" del PSOE amb Podem i ha advertit que no condemnar els altercats és avançar cap a un "govern antisistema". "Això ho ha de frenar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Ha de destituir avui mateix Pablo Iglesias",  ha dit la portaveu del PP, que ha informat que el seu partit ha demanat la compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la vicepresidenta Calvo perquè expliquin els fets. Des de Cs, el portaveu al Congrés, Edmundo Bal, ha carregat també contra Echenique. "Que es feliciti pel que va passar ahir a la nit a Madrid em sembla gravíssim", ha remarcat en una entrevista a RNE.

Pugna en matèria d'igualtat

Sobre la pugna per la llei d'igualtat, Calvo ha titllat Podem "d'incoherent" per haver-se abstingut. Per al partit lila, els socialistes han traspassat tots els límits no complint l'acord de coalició i impedint la tramitació en paral·lel d'aquesta llei amb la llei trans –que ha elaborat el ministeri d'Igualtat, en mans de la número dos del partit lila– i la llei LGTBI. Fonts de Podem van qualificar ahir de punt de no retorn aquest fet i van advertit que estaven disposats a tirar pel dret i a aplicar mesures dràstiques, com podria ser la presentació de la llei al Congrés pel seu propi compte com ha fet el PSOE amb la llei Zerolo.

stats