Política 03/05/2019

El PSOE replica a Iglesias que la seva "oferta" és un govern en solitari amb acords programàtics

Ábalos rebaixa les expectatives del líder de Podem, que reclama entrar al nou executiu

Ot Serra
2 min
El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, en una imatge d'arxiu

MadridEl PSOE es veu en una posició de força per seguir governant en solitari després de les eleccions del 28 d'abril, que li van permetre créixer de 85 a 123 escons. Més encara amb els resultats de Podem, el seu soci en els pressupostos fallits, una formació que aspira a un govern de coalició amb els socialistes per assegurar polítiques progressistes en aquesta nova legislatura. Però la seva davallada, de 71 a 42 escons, impedeix un grau d'exigència elevat al PSOE. Amb tot, com ja havia fet la mateixa nit electoral amb una trucada telefònica a Pedro Sánchez, el líder del partit lila, Pablo Iglesias, va tornar a reclamar dimecres entrar al nou executiu. Aquest divendres el secretari d'organització socialista, José Luis Ábalos, ha parat els peus d'Iglesias i ja li ha avançat que l'"oferta" de Sánchez per a la reunió que mantindran dimarts és la d'un govern en solitari, això sí, lleugerament inclinat cap a l'esquerra. "[Amb Podem] hem desenvolupat una experiència de col·laboració de suport parlamentari, vam acordar un agenda social i tenim una experiència positiva que ens agradaria reprendre", ha subratllat Ábalos en una entrevista a TVE.

El veto de Cs anunciat per Albert Rivera en campanya i confirmat la mateixa nit electoral dificulta que el partit taronja pugui tenir una opinió a diferent a la negativa a la investidura de Sánchez. Comptant amb el no més que probable de la triple dreta, el PSOE necessita almenys el sí de Podem i l'abstenció d'alguns actors del sobiranisme, però tot i així Ábalos no vol tancar portes a futurs acords amb les diferents formacions de l'arc parlamentari. "Crec que tenim marge suficient per anar acordant des de la voluntat d’entesa amb tots els grups representats a la cambra que es mantinguin en el marc de constitucionalitat, respecte a la legalitat, la integritat territorial d’Espanya i les polítiques socialdemòcrates que identifiquen el PSOE", ha assenyalat.

En aquest escenari, els socialistes no volen deixar forat al centre i es reivindiquen com el partit que garanteix l'"estabilitat" i la "institucionalitat" d'Espanya, més enllà de la governabilitat. Així, Ábalos ha qualificat d'"institucional" les reunions que tindrà Sánchez a la Moncloa amb els líders del PP, Cs i Podem, en les quals també vol rebre un primer 'input' de les intencions i els propòsits d'aquestes tres formacions al llarg de la legislatura. En qualsevol cas, les eleccions del 26 de maig suposen un obstacle per fer avenços importants en la investidura, però sí que caldrà explorar la constitució de les meses del Congrés i el Senat el 21 de maig.

En aquest sentit, ha tret ferro a les "especulacions" que situen la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, com a màxima representant de la cambra baixa i ha assegurat que l'objectiu de Sánchez és bastir un govern continuista, també pel que fa a noms. Segons ha explicat, la idea del president és mantenir l'esquema actual i només introduir-hi les "correccions que entengui que corresponguin".

stats