El PSOE i el PP es disputen la victòria a Castella i Lleó, segons el CIS

Cs no desapareix, es reforcen els regionalistes i la dreta no té assegurada la majoria absoluta

3 min
El president de Castilla i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco

MadridEl CIS dona marge a la incertesa electoral a Castella i Lleó. El baròmetre que ha publicat aquest dimecres dona opcions de victòria tant al PSOE com al PP i la dreta està més a prop de la majoria absoluta, però reserva protagonisme per a les formacions regionalistes. Els socialistes obtindrien el 30,8% dels vots i una forquilla d'entre 25 i 34 procuradors, i el PP, el 29,8% amb 27-32 escons. Vox podria ser tercera força i passar d'1 a 4-8 procuradors, en detriment de Cs, que cauria dels 13 actuals a 2-5. Amb tot, la candidatura liderada per Francisco Igea, fins fa poc vicepresident del govern autonòmic, no desapareixeria.

cis

Per la seva banda, Unides Podem aconseguiria pujar d'1 procurador a 3-5 i les formacions provincials i de l'Espanya Buidada augmentarien la seva representació: si bé fins ara tant Unió del Poble Lleonès (UPL) com Per Àvila (XAV) tenien un escó cadascú, ara s'hi afegiria Sòria Ja amb 2-3. UPL també pujaria a 2-3 i XAV es quedaria amb un.

El debut de la plataforma Sòria Ja a la província és prometedor, segons l'enquesta. Aquest nou partit del moviment de l'Espanya Buidada guanyaria els comicis a Sòria amb el 42,3% dels vots, el doble que el PSOE (21,1%) i encara més que el PP (18,9%). Les altres dues formacions petites serien tercera força als seus territoris: UPL s'enduria el 18,8% dels sufragis a Lleó, i Per Àvila, el 15,4% a la seva província. El PSOE i el PP es reparteixen les victòries a la resta de províncies –quatre i quatre– i el CIS els situa pràcticament en un empat. Tanmateix, la percepció dels enquestats és clara sobre qui creuen que guanyarà els comicis en el seu conjunt: el 70% apunta a Alfonso Fernández Mañueco i només el 9,3% a Luis Tudanca.

En els escenaris més optimistes per a la dreta que reflecteix el CIS, l'espai conservador superaria els 41 escons de la majoria absoluta. Ara bé, el PP i Cs queden lluny i, en qualsevol cas, la formació taronja ja ha dit que no pactaria amb Mañueco. El PP necessitaria Vox i en el millor dels casos es quedarien amb 40 procuradors. Caldrien abstencions. L'esquerra té més complicat arribar a aquesta fita: en el millor escenari el PSOE i Unides Podem sumarien 37 diputats, però podrien assolir-la si aconseguissin el suport de les formacions petites. El candidat d'UPL, Luis Mariano Santos, diu precisament aquest dimecres en una entrevista a Eldiario.es que no donaran suport a la investidura del PSOE ni del PP.

Els regionalistes, els més ben valorats

Els líders de les formacions regionalistes són els més ben valorats al CIS. Pedro Pascual, cap de llista de Per Àvila, encapçala el rànquing amb un 5,7 de valoració, seguit d’Ángel Ceña (Sòria Ja!) amb un 5,5, i de Santos, amb un 5,1. No només els seus votants els puntuen amb una nota raonable, sinó també els d’altres formacions. La despoblació, que és la reivindicació que impulsen les formacions territorials, és el principal problema per al 30,5% de castellano-lleonesos consultats. En segon lloc, l’atur ho és per al 18,1%. En aquest sentit, el 67,7% considera que les eleccions han de pivotar sobre els temes que tenen mirada autonòmica, i un 20,2% dona prioritat als temes generals de l’Estat. 

D’entre els candidats principals, Mañueco obté un 4,6 –aprova entre els votants del PP i Vox–, empatat amb Igea –els votants del PP són els que millor el qualifiquen– i per davant de Tudanca, que es queda amb un 4,3. El candidat socialista només l’aproven els seus votants i amb no gaire entusiasme: 5,5. Més endarrere queda el candidat d’Unides Podem, Pablo Fernández, amb un 3,9, i el de Vox, Juan García-Gallardo, que obté un 3,5. Sobre aquest últim, de fet, el 30% dels enquestats no saben per a quin partit es presenta.

El CIS dibuixa un escenari obert per al 13-F. La dada més indicativa és que el 72,9% dels enquestats dubta entre dos o més partits i només el 21,1% ja té clar a qui votarà.

Iglesias avança les dades del CIS al seu canal de Telegram

Abans que es fessin públiques, l'exlíder de Podem Pablo Iglesias ha fet circular les dades del baròmetre al seu canal públic de Telegram. Celebrava que l'espai lila obtingués entre 3 i 5 escons i més d'un 11% de sufragis a Valladolid, circumscripció on es presenta Pablo Fernández, el candidat a la presidència. Ràpidament l'ha esborrat, però alguns usuaris l'han pogut captar. La dreta ha carregat contra aquest fet i el PP ha presentat al Congrés una petició de comissió d'investigació per investigar per què Iglesias ha tingut accés a l'enquesta abans que fos pública. També demana la dimissió del president de la institució, José Félix Tezanos.

stats