Política 04/04/2022

El PSOE es mostra escèptic amb el gir del PP mentre Podem demana "lleialtat" als socialistes

Els populars no concreten si la mà estesa pels acords d'estat implica desbloquejar el CGPJ

2 min
El portaveu adjunt del PSOE, Felipe Sicilia, en roda de premsa a Ferraz

MadridEscepticisme entre les files socialistes pel gir del PP que ara pilota Alberto Núñez Feijóo. Els populars s'han obert a arribar a pactes d'estat amb el govern espanyol sempre que se cenyeixin als principis del seu partit, però al PSOE tenen "poques esperances" que aquest canvi de rumb sigui real. Ara bé, no renuncien a la predisposició del PP per arribar a acords i veuen amb bons ulls pactar-hi qüestions transcendentals com el pla de xoc contra la crisi derivada de la guerra a Ucraïna. I això és precisament el que fa posar en alerta el seu soci de govern, Unides Podem, que ja ha demanat "lleialtat" al PSOE per fer valer l'acord programàtic de la coalició.

D'entrada, els socialistes demanen concrecions al PP de Feijóo perquè la "moderació" i l'oposició "responsable" que el nou líder popular ha promès sigui un fet. Però el portaveu socialista, Felipe Sicilia, veu "dos pecats originals" que posen en dubte la "nova etapa" al PP: el "silenci còmplice" davant el possible cas de corrupció que envolta la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i haver permès que Vox entrés al govern autonòmic de Castella i Lleó. Dues premisses amb què també coincideix la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que exigeix a Feijóo aconseguir un partit "allunyat de la corrupció" i que sigui "autònom" de l'extrema dreta.

Per als socialistes, la veritable prova de foc serà veure si els populars s'obren ara a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de la negativa del seu predecessor, Pablo Casado. "Esperem un canvi d'actitud i que arribi a acords", ha afirmat Sicilia en roda de premsa. De moment, els populars es resisteixen a explicar si estan disposats a renovar la cúpula judicial o quin serà el sentit del vot davant el decret de mesures per fer front a la crisi derivada de la guerra a Ucraïna. Aquest dilluns, la nova secretària general, Cuca Gamarra, ha evitat contestar a les dues preguntes en la roda de premsa posterior a la primera reunió del nou comitè de direcció. La també portaveu al Congrés s'ha limitat a dir que Alberto Núñez Feijóo primer "escoltarà" Pedro Sánchez en la reunió que mantindran dijous.

L'acostament entre el PP i el PSOE no agrada a Podem i aquest dilluns el coportaveu del partit lila, Pablo Fernández, s'ha afanyat a avisar que el nou PP és el mateix de "sempre", el de "les retallades i la corrupció". I, en aquest sentit, ha enviat un missatge als socis de govern: "Esperem que el PSOE continuï mirant a l'esquerra i no a la dreta". Els socialistes garanteixen la "lleialtat" que els demana Podem i asseguren que el govern de coalició no "està en dubte". Ara bé, defensen que "no és incompatible amb demanar acords de país" en qüestions com la reforma laboral i la resposta a la guerra a Ucraïna.

stats