Política 30/05/2019

El PSOE s’obre a integrar perfils de Podem però no la coalició

Els 45,2% dels espanyols volen un govern plural i prioritàriament amb el partit d’Iglesias, segons el CIS

Ot Serra / Germán Aranda
4 min
El ministre  de Foment  i secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, ahir en un acte a Madrid.

BarcelonaPedro Sánchez arrenca amb peus de plom la legislatura, encara sense majories clares per a la investidura i amb una composició del futur govern incerta. El que es manté inalterable és la voluntat del PSOE de governar en solitari, tot i que ahir el secretari d’organització, José Luis Ábalos, va obrir la porta a incorporar-hi membres de Podem. Va deixar clar, però, que la fórmula no ha de ser la d’un govern de coalició, precisament l’opció preferida per la majoria dels espanyols. Segons l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) elaborada entre l’1 i l’11 de maig -abans del 26-M-, el 45,2% dels ciutadans aposten per un executiu de diversos partits i, d’aquests, prioritàriament (50,2%) amb el PSOE i Podem.

Amb els resultats de les eleccions municipals i autonòmiques recents i l’acostament dels socialistes a Cs per arribar a acords al territori, les negociacions per al govern de la Moncloa transcorren en paral·lel. Els socialistes plantegen un executiu decantat a l’esquerra, donat que el partit d’Albert Rivera no està disposat a donar suport a Sánchez, i al PSOE només li queda explorar la relació que vol tenir amb Podem. Després de refredar a principis de setmana el govern de coalició que exigia Pablo Iglesias, ahir Ábalos va insistir que els socialistes governaran en solitari, però va sorprendre en una entrevista a Antena 3 plantejant la possibilitat de sumar “membres d’altres formacions, en aquest cas de Podem”. Unes manifestacions que més tard va rebaixar en declaracions als mitjans i en les quals també va remarcar que la idea és incorporar perfils independents de “prestigi” a un govern socialista. El ministre de Foment en funcions va argumentar que d’aquesta manera tindria més “marge de maniobra” i fins i tot seria “més eficaç i millor per a Podem”. Mentrestant, el partit d’Iglesias segueix a l’espera i pressiona per a un acord generós si el PSOE vol un “govern estable”.

Amb el focus posat en les converses pels pactes autonòmics i municipals, les declaracions d’Ábalos es van acompanyar de l’enquesta del CIS, un altre cop polèmica. El 38,2% dels espanyols consideren que hauria de governar la força més votada el 28-A -el PSOE- encara que no tingui majoria absoluta, una xifra per sota dels partidaris d’un executiu format per diferents partits (45,2%). A aquests del segon bloc se’ls va preguntar quin tipus de coalició preferirien: un 34,1%, del PSOE i Podem amb el suport de les “formacions nacionalistes no independentistes -PNB- i les abstencions necessàries”; un 16,1%, del PSOE i Podem amb el suport dels independentistes, i un 24,5%, del PSOE i Ciutadans. Sorprenentment, una de les opcions de coalició que proposava el CIS era un “govern en solitari del PSOE amb suports puntuals d’altres partits” avalat pel 7,9% dels enquestats i que la Moncloa suggeria sumar al 38,2% que consideren que ha de governar en solitari la força més votada.

“Amb Rivera no”

Les dades del CIS fetes públiques ahir també tradueixen en xifres el clam “Amb Rivera no” que es va sentir a Ferraz la nit electoral del 28-A. Simpatitzants socialistes van anar a la seu del PSOE per demanar que Pedro Sánchez no bastís un pacte de govern amb Cs, i només un 15,8% dels votants socialistes enquestats que volen una coalició la voldrien amb la formació taronja. En la línia del que es cantava a Ferraz, un 53% dels votants del PSOE que volen governar amb un soci aposten per un pacte amb Podem sense independentistes.

Els que van fer confiança a Iglesias a les eleccions espanyoles prefereixen de manera aclaparadora un govern de coalició (73,8%) i, d’aquests, un 73,2% volen que sigui amb el PSOE i sense partits independentistes. En canvi, els votants de JxCat i ERC, que també majoritàriament aposten per un executiu amb diferents partits, són partidaris que la coalició també compti amb formacions independentistes. El 52,8% dels votants de Cs creuen que cal bastir una coalició, i sí que volen la unió PSOE-Cs (79,9%).

Una altra de les novetats que el responsable del CIS, José Félix Tezanos, va introduir en aquest últim baròmetre és si caldria reformar la Constitució perquè el candidat a la investidura no hagi d’aconseguir la majoria absoluta per ser investit (el 42,6% a favor, el 32,9% en contra), una circumstància que ja es dona en segona volta, en què només es necessita la majoria simple del Congrés. Tot i fer-se l’enquesta immediatament després del 28-A, en què ja es va visualitzar la dificultat per articular majories parlamentàries, els resultats arriben en un moment en què Sánchez ha d’encaixar el trencaclosques de la investidura. Els partits independentistes poden ser claus i el suport dels partits minoritaris regionals pot dependre del comportament del PSOE en la configuració de governs autonòmics.

Dreta “agressiva” en campanya

Amb la campanya electoral recent, els enquestats també van opinar sobre el to dels candidats. El 66% dels espanyols asseguren que hi va haver “molta o bastanta agressivitat i insults” i sobretot ho reflecteixen els votants dels partits d’esquerres, els nacionalistes i independentistes. El 30,7% dels interpel·lats afirmen que van ser els líders del PP els que van portar a un nivell més extrem l’hostilitat verbal en campanya, mentre que un 18,6% creuen que van ser els de Vox i un 15,8% els de Cs. Un 18,3% creuen que tots els candidats per igual van optar per aquesta dinàmica.

Aquesta opinió sobre la campanya es contraposa a la utilitat que van percebre els votants dels candidats a l’hora de rebre informació dels principals problemes que hi ha a Espanya: en primera posició de manera destacada hi ha l’atur i en segona posició hi ha, curiosament, “els polítics en general, els partits i la política”. Un 63,9% dels enquestats destaquen que durant la campanya han rebut poca, quasi gens o gens d’informació sobre les seves principals preocupacions.

stats