Poder judicial

El PSOE impulsa un canvi legal per renovar el TC i el PP l'acusa de "trencar ponts" per desbloquejar el CGPJ

Bolaños denuncia que Feijóo no ha volgut negociar i Unides Podem es desmarca d'entrada de la proposta del seu soci

4 min
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i el president del CGPJ, Carlos Lesmes

MadridPedro Sánchez mou fitxa per renovar el Tribunal Constitucional (TC) sense esperar el PP i allunya encara més un acord pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Tal com va avançar elDiario.es, el PSOE ha registrat aquest divendres al Congrés una nova reforma de la llei orgànica del poder judicial amb l'objectiu que l'òrgan de govern dels jutges pugui nomenar els dos magistrats del TC que li corresponen encara que estigui en funcions. Es tramitarà per la via d'urgència amb la intenció que es voti al juliol, passi directament al Senat i es puguin fer els nomenaments aquest estiu. La iniciativa no està pactada amb Unides Podem i encara menys amb el PP, que considera que Sánchez ha "trencat ponts" per renovar el CGPJ, segons ha dit a Telecinco el seu líder, Alberto Núñez Feijóo.

Fa més de deu dies el partit conservador va prometre que enviaria una proposta al govern espanyol per renovar el CGPJ, que encara no ha arribat. I el PSOE ha tirat pel dret. "No podem acceptar que el bloqueig del PP al CGPJ també col·lapsi una institució tan important com el TC", ha argumentat Sánchez des de Brussel·les. Però la formació conservadora denuncia un moviment "unilateral" del PSOE i diu que "no està justificat", després de la mà estesa anunciada per Esteban González Pons la setmana passada amb una proposta que faria arribar a l'executiu en el termini d'un mes. Ara el PP es farà enrere i no la traslladarà? "Veurem", responen a Génova, informa Mireia Esteve.

"És l'actitud habitual de qui no vol contestar la nostra proposta econòmica, ni la referida a política exterior ni tampoc per reformar l'article 49 de la Constitució [per substituir el terme disminuïts per discapacitats, tot i que va ser el PP qui hi va votar en contra al Congrés]", assenyalen les mateixes fonts. "Després del que hem vist amb el CNI, la Fiscalia General de l'Estat o el CIS; això comença a ser una preocupació no puntual, sinó estructural", ha afegit Feijóo. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha replicat indignat que el PP "no pot donar per trencades unes negociacions que no s'estaven produint". "Està mentint als espanyols. Tot han estat mil i una excuses", ha denunciat.

Contrareforma

El març del 2021 es va fer una modificació davant el bloqueig del PP mitjançant la qual el CGPJ no podia fer nomenaments amb el mandat caducat, i ara la mesura se li havia girat en contra a la Moncloa. Per què? El passat 16 de juny va vèncer el mandat de quatre magistrats del TC, dos dels quals nomenats pel govern espanyol i dos més pel CGPJ. Es tracta del president, Pedro González-Trevijano; el vicepresident, Juan Antonio Xiol, i els magistrats Antonio Narváez i Santiago Martínez Vares. La Constitució marca que el tribunal de garanties es renova per terços i hi havia un debat obert sobre si això obliga que la substitució d'aquests quatre magistrats, dos i dos, havia de ser simultània.

El PSOE creia que no necessàriament, i rumiava nomenar els dos magistrats que li pertocaven sense esperar que també ho fes el CGPJ. Es corria el risc, però, que el TC no procedís a la renovació fins que l'òrgan de govern dels jutges no triés els dos que li corresponen. La Moncloa ha optat per una de les opcions que també estaven sobre la taula des de feia mesos: tornar a renovar la norma i exceptuar els nomenaments del TC dels que el CGPJ no pot fer mentre estigui en funcions.

Amb el PP contrariat, el PSOE confia en obtenir el suport dels aliats de la investidura per tirar endavant aquest canvi legislatiu. "És un exercici de responsabilitat", ha justificat el portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez. De moment, Unides Podem utilitza el mateix terme que el PP i qualifica d'"unilateral" la decisió que ha pres el seu soci de govern, i no avança el sentit del seu vot perquè ni tan sols ha llegit la proposta. Fonts liles asseguren que volen que es renovin tots els òrgans constitucionals, però no especifiquen que hagi de ser aprofitant aquesta reforma legal. Per la seva banda, el grup parlamentari d'ERC ho traslladarà a la permanent del partit. Per part de Cs, el seu portaveu a la cambra baixa, Edmundo Bal, ha deixat clar que "cap reforma que no tregui les urpes polítiques de les institucions tindrà el suport de Cs".

Canvi de majories

El relleu de quatre magistrats del TC implicarà un canvi en les majories internes. Si ara el bloc conservador s'imposa per 7 a 5, amb els nous nomenaments passarà a ser el bloc progressista qui domini per 7 a 5: marxen tres promoguts el 2013 pel PP –Martínez Vares per elecció del CGPJ i Trevijano i Narváez pel govern de Mariano Rajoy– i un de progressista –Xiol, elegit per l'òrgan de govern dels jutges–. Ara, el PSOE en nomenarà dos d'afins i el CGPJ, si no hi ha cap sorpresa, un i un.

Ara bé, a l'òrgan de govern dels jutges s'ha rebut amb "indignació" la reforma impulsada pel PSOE. Tant al sector conservador com al progressista, exceptuant els vocals més afins al partit. Ressalten que al Suprem hi ha moltes vacants per omplir. A més, no es descarta que no s'assoleixi el consens mínim de 12 vocals per nomenar els magistrats. Si tot anés segons el pla del PSOE, les pròximes setmanes quedarà desbloquejat el TC, però continuarà oberta la pugna entre els dos principals partits espanyols per renovar el CGPJ, que és l'organisme que porta més temps en funcions, des del 4 de desembre del 2018.

stats