Política 27/04/2021

PSOE, Podem, ERC i PDeCAT eviten que el Congrés condemni José Hila pel canvi del carrer de Toledo

La proposta del PP reclamava anul·lar l'acord que pretenia modificar el nomenclàtor malgrat que no es va arribar a fer

Ara Balears
2 min
El batle de Palma, José Hila, al seu despatx de Cort

PalmaEl PSOE, Unides Podem, ERC i el PDeCAT han votat en contra d'una proposició no de llei (PNL) del PP al Congrés que exigia a l'Ajuntament de Palma anul·lar l'acord per canviar el nom del carrer de Toledo pel seu origen franquista, com exigia la Llei de Memòria Històrica balear. La iniciativa també pretenia condemnar el batle, José Hila, per prendre la decisió, segons ha informat l'agència Europa Press.

La iniciativa que el PP ha presentat al Congrés ha estat debatuda i votada a la Comissió de Política Territorial i Funció Pública, i només ha rebut el suport de Ciutadans i Vox. En el text de la iniciativa els populars deien que el canvi és una "ofensa intolerable i un greuge contra la ciutat de Toledo, els seus habitants i tots els espanyols". El PSOE, Unides Podem, ERC i el PDeCAT han defensat la Llei de Memòria Històrica i han acusat el PP de "fomentar el conflicte". "No hi ha res a exigir perquè no hi ha cas", ha retret al PP la diputada toledana del PSOE Esther Padilla.

Cal dir, però, que la substitució de la placa amb el nom de Toledo no es va arribar a fer, perquè arran de les crítiques, Cort va decidir paralitzar el procés i demanar al Govern balear que revisàs el nomenclàtor que figura al cens de símbols, llegendes i mencions franquistes elaborat per l'Executiu. Setmanes després es va anunciar que un grup d'experts aclariria quins dels carrers de Palma que surten al document es poden vincular realment amb l'exaltació de la dictadura.

El cens deia que el carrer de Toledo s'havia posat durant el franquisme per exaltar la batalla a l'Alcàsser, malgrat que ni 'batalla' ni 'Alcàsser' surten a la placa. Això va molestar la batlessa socialista d'aquesta ciutat, Milagros Tolón, però el batle de Palma va parlar amb ella i varen acordar que dedicaria un altre carrer a la seva ciutat. Finalment, però, Cort va reclamar revisar el nom, però també els dedicats als almiralls morts el segle XIX Churruca, Gravina i Cervera, i a Gabriel Rabassa.

Cal recordar que el cens del Govern, aprovat ara fa poc més d'un any, obligava l'Ajuntament de Palma a canviar els noms inclosos en el termini d'un any. La modificació anunciada el 22 de març, però, es va convertir en una polèmica d'àmbit estatal. L'escriptor Arturo Pérez-Reverte va insultar Hila –el va qualificar d'"idiota"–; diaris com l'ABC i El Mundo varen dur les crítiques a Cort a portada; les televisions privades de Madrid també varen tractar el tema, i el PP, Cs i Vox ho varen aprofitar per atacar l'equip de govern municipal.

L'Ajuntament va aguantar fins que fonts del Govern varen filtrar que revisarien el cens de noms i homenatges públics vinculats a la dictadura franquista, i va ser llavors quan Hila va admetre públicament que tenien "dubtes raonables" sobre si alguns dels canvis es poden vincular amb el franquisme.

stats