Política 01/03/2021

El PSOE esperarà que el PP faci el primer pas per tornar a negociar el CGPJ

Els de Casado no esmenaran al Congrés la llei per limitar el mandat de Lesmes per no haver presentat l'escrit a temps

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, rep el líder del PP, Pablo Casado, a la Moncloa en la primera reunió des de la investidura i de la formació del govern de coalició.

MadridTrencades les negociacions la setmana passada entre el PSOE i el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la Moncloa no té intenció ara de tornar a picar a la porta del cap de l'oposició, Pablo Casado, per desbloquejar la renovació pendent dels òrgans constitucionals –només s'ha renovat RTVE–. Va ser el president espanyol, Pedro Sánchez, qui justament va trucar al líder popular fa dues setmanes, passades les eleccions catalanes, per encarrilar les negociacions. Semblava que aquest cop finalment hi hauria entesa, però els vetos dels populars amb els noms dels dos vocals proposats per Podem des de fa mesos, Victoria Rosell i José Ricardo de Prada, va acabar tornant els partits a posicions "irreconciliables".

Ara la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha assegurat aquest dilluns que la negociació "l'ha trencat clarament el PP" i que per això l'executiva socialista considera que ha de ser aquest partit qui faci el primer pas per reprendre les negociacions. En aquest sentit, ha recordat que els socialistes no han posat cap però al llistat de jutges proposat pel PP i per això ha demanat actuar de la mateixa manera. Al seu parer, l'única raó per la qual el PP ha acabat trencant és perquè té por a la reacció de Vox.

Per a Podem les raons són diferents. La coportaveu del partit lila, Isa Serra, ho ha atribuït de nou a la intenció dels populars de controlar la justícia –amb un CGPJ encara amb la majoria conservadora de Mariano Rajoy– i els casos de corrupció. Considera que Casado busca sortir "impune" dels diferents casos que l'envolten, així com "fabricar-los" contra adversaris polítics, en referència al cas Kitchen.

Sobre el veto a Rosell i De Prada, Serra ha advertit que el govern espanyol no acceptarà "pràctiques mafioses" i ha considerat que si el PP els rebutja és perquè són "jutges valents" que persegueixen la corrupció. En canvi, ha apuntat que els populars busquen "ascendir" jutges de la seva òrbita o fins i tot "comprar-los". Un dels que més han criticat des de les files de Podem és Alejandro Abascal, que està en la Púnica i el cas Lezo i Tàndem.

Des que va començar aquesta legislatura espanyola Sánchez s'ha reunit dos cops a la Moncloa amb Casado i de les reunions sempre n'ha sortit el cop de porta a renovar els òrgans constitucionals. Primer amb el pretext del líder del PP d'un pla de reformes que no s'han complert. I l'últim cop amb el veto a qualsevol nomenament de Podem, una línia vermella que Sánchez no ha acceptat.

La reforma del CGPJ

Ara el president espanyol no té intenció de moure peça, tot i que seguirà recordant a Casado al Congrés que cal resoldre aquest assumpte. El pròxim debat sobre el tema a la cambra baixa serà amb la votació final de la reforma de la llei del CGPJ perquè l'òrgan de govern dels jutges no pugui fer nomenaments de calat. Tot i que el PP s'hi ha mostrat manifestament en contra, al final no comptarà amb cap esmena dels populars per no haver presentat l'escrit i la junta de portaveus haver-les rebutjat.

Està previst que la reforma –que encara no té una data per al debat però podria ser la setmana que ve– tiri endavant i enfili l'aprovació el vistiplau final del Senat. A partir de llavors l'actual president del CGPJ, Carlos Lesmes –amb el mandat caducat des de fa més de dos anys–, ja no podrà fer nomenaments importants com del Suprem, l'Audiència Nacional, les audiències provincials i els tribunals superiors de justícia. Ara bé, dijous vinent l'òrgan de govern dels jutges ja té ple per almenys designar tres nous jutges del Suprem.

stats