Política 26/05/2018

El PSOE, disposat a convocar eleccions i arribar a un acord amb Cs si Sánchez guanya la moció de censura

Les eleccions serien al cap d'uns mesos i els socialistes descarten cap pacte amb les forces independentistes

Agències
2 min
José Luís Ábalos (PSOE), en una imatge d'arxiu

MadridEl PSOE està disposat a convocar eleccions i arribar a un acord amb Ciutadans si Pedro Sánchez guanya la moció de censura al govern de Mariano Rajoy. "Convocar eleccions és un procés raonable que no seria un obstacle per arribar a un acord amb Ciutadans", ha dit el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos.

El socialista ho ha manifestat així aquest dissabte en una entrevista a la Cope recollida per Europa Press, en la qual ha remarcat que "no seria un problema" convocar eleccions per poder "arribar a un acord" amb la formació taronja.

"Ciutadans vol que es convoquin eleccions, i no hi hauria problema, i vol que no es pacti amb independentistes, que no es faria", ha assegurat Ábalos. També ha subratllat que la moció de censura "no és una maniobra per aconseguir el poder", sinó per respondre a un govern que "no vol assumir cap mena de responsabilitat" davant d'una sentència "demolidora" [Gürtel].

En aquest sentit, el socialista ha recordat que l'Audiència Nacional ha dictat una sentència en la qual es "deixa constància" d'uns fets denunciats, "ja coneguts", que "ara estan agafant forma de rotunditat".

A la sentència del cas Gürtel, segons ell, "queda clar" que hi ha hagut una "trama de finançament sistemàtic de manera paral·lela", amb unes persones amb responsabilitats a la tresoreria del PP a les quals s'han imposat unes "penes molt importants".

Sobre la necessitat del vot dels independentistes per guanyar la moció de censura, Ábalos ha dit que no estan buscant el suport independentista. "És el moment que cada força política doni una resposta pròpia, apel·lem a la responsabilitat d'altres formacions polítiques, fem la moció de censura per necessitat", ha conclòs.

Governar en solitari "uns mesos" i després convocar eleccions

D'altra banda, la secretària d'Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dissabte que el secretari general del partit, Pedro Sánchez, vol governar en solitari durant "uns mesos" amb un programa de govern propi i després convocar eleccions. Calvo ha afirmat que aquesta iniciativa no es negociarà amb altres formacions polítiques. "És una proposta absolutament diferent i una alternativa de govern, durant un termini breu de temps, que permetria als ciutadans anar a les urnes amb tranquil·litat", ha dit Calvo en una roda de premsa a la seu del PSOE.

La socialista ha insistit que no es mouran de la seva proposta i que no estudien retirar la moció de censura, "que és el que demana Ciutadans". "No acceptem mai que la resta de partits ens diguin el que hem de fer". "Nosaltres posem sobre la taula un programa de govern i un debat perquè els vegin els espanyols", ha explicat Calvo, que ha assegurat que no es posaran en contacte amb els partits independentistes perquè donin suport a la moció de censura.

stats