Política 29/11/2019

El PSOE i els comuns pressionen ERC per tenir la investidura com més aviat millor

Sánchez descarta forçar la votació al Congrés si no té els suports garantits

Quim Bertomeu / Marc Toro / Laia Forès
5 min
Els equips negociadors d'ERC i del PSOE, aquesta tarda reunits al Congrés.

Barcelona / MadridTenim pressa. Aquest és el missatge que el PSOE i els comuns han enviat aquest divendres a ERC. Pressa per tancar la investidura de Pedro Sánchez com més aviat a millor i, en concret, abans de Nadal. Els republicans, en canvi, han enviat senyals en la direcció contrària. Ells no són partidaris d'arribar a un acord de manera accelerada i per ara eviten garantir un pacte en el termini que voldrien els socialistes.

Un dia després de la primera reunió entre el PSOE i ERC per explorar si hi ha possibilitats d'entesa perquè els republicans facilitin la investidura de Sánchez –a canvi que els socialistes avalin una taula de negociació entre governs–, el calendari s'ha convertit en un element de discrepància. La reunió d'ahir, malgrat acabar sense acords, es va fer en un clima positiu i amb voluntat d'entesa, i així ho han expressat els dos partits aquest divendres. No coincideixen, però, amb el ritme que ha de tenir la negociació.

En una entrevista a TV3, la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha assegurat que el seu partit no té "cap pressa" per firmar un acord abans que acabi l'any i ha avisat que seguirà treballant "sense pressa però sense pausa". Per a ERC, la reunió amb el PSOE de dijous va ser un bon punt de partida, perquè els socialistes van admetre que el que hi ha a Catalunya és un "conflicte polític" i no un problema de convivència. Els negociadors del partit al govern espanyol són conscients que aquest és un tema fonamental i que cal buscar instruments per abordar aquest conflicte.

Vilalta, però, ha advertit que les posicions segueixen "molt allunyades", una opinió que comparteixen a Madrid. Per als republicans, encara cal un compromís "ferm i explícit" del PSOE amb la creació d'aquesta taula de negociació entre governs si volen aconseguir una abstenció d'ERC amb Sánchez. A la banda socialista, en canvi, posen l'accent en la necessitat de sentar les bases per poder desplegar una agenda social. De moment no es condiciona explícitament la investidura a l'aprovació dels pressupostos, però el PSOE busca acordar amb els republicans les condicions per generar un marc d'estabilitat que permeti tirar endavant la legislatura.

L'avís dels comuns

Les pressions cap a ERC no només arriben per part del PSOE, sinó també dels comuns. El seu líder al Congrés, Jaume Asens, ha dit que "hi ha pressa" per fer Sánchez president i que "és imprescindible que es pugui investir ràpidament" per poder seguir dialogant. L'argument del partit d'Ada Colau és doble. Alerten que si es dilata l'acord PSOE-ERC els socialistes podrien tenir incentius per buscar un pacte amb Cs o el PP que frustrés un govern d'esquerres o, en segon lloc, derivar en unes terceres eleccions i un possible nou auge de Vox. "Els enemics estan creixent i el temps corre en contra nostre", ha conclòs Asens. Per què tanta pressa? La por dels comuns és que, si Esquerra triga molt, els socialistes es posin nerviosos i comencin a busca suports a la dreta, que deixarien en paper mullat el preacord de coalició PSOE-Unides Podem.

La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, aquest divendres.

En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu del govern espanyol després del consell de ministres, Isabel Celaá, que ha transmès la seva esperança i "confiança" de tenir el nou executiu abans de les vacances de Nadal. "És esperançador. S'estan mantenint els ponts de diàleg: si hi ha noves cites, hi ha noves oportunitats", ha resumit, i ha recordat que ERC i el PSOE es tornaran a reunir dimarts que ve. Això sí, tot i que Sánchez té pressa, la portaveu en funcions ha revelat que, a diferència del que va passar al juliol, el líder socialista no forçarà la sessió d'investidura si no té garantits els acords suficients. Així doncs, si no tanca un acord amb ERC en els pròxims dies o no troba un altre soci, difícilment hi haurà un nou executiu abans de Nadal.

La setmana clau

Si el govern central vol tenir Sánchez investit com més aviat millor, només li queda la segona o la tercera setmana de desembre per complir amb l'objectiu. No semblen a priori les setmanes més fàcils per a Esquerra, que té convocat el seu congrés nacional per al dissabte 21 de desembre. El conclave republicà és preveu sense sobresalts, però a cap partit li agrada barrejar processos interns amb negociacions polítiques. Fonts del partit desvinculen el congrés de la negociació, i asseguren que no tenen pressa perquè consideren que un bon acord vol temps. "Ara tenim un bon principi de negociació, però res més", conclouen.

Des de fa uns dies, cada decisió del govern espanyol relativa a Catalunya es llegeix com un gest en clau negociadora. Avui l'executiu ha explicat que no té previst, per ara, portar al Constitucional la resolució que va aprovar el Parlament dimarts i que carregava contra el Suprem per la sentència del Procés i contra "la censura" del Constitucional per posar obstacles al fet que es parli d'autodeterminació a la cambra catalana. Celaá, però, no ha descartat fer-ho la setmana que ve.

Borrell i Borràs

Els negociadors del PSOE i ERC afronten les converses sabent que hauran de fer front no només a les crítiques dels rivals polítics, sinó també del foc amic. L'encara ministre d'Exteriors –diumenge deixa el càrrec per posar-se al capdavant de la diplomàcia europea– Josep Borrell ha qüestionat la posició del PSOE, considerant "anòmal" que la investidura de Pedro Sánchez depengui d'ERC, i ha al·legat, entre altres motius, que Oriol Junqueras està condemnat per l'1-O. Per a Borrell és culpa del PP, que no vol obrir-se a facilitar la investidura de Sánchez. Malgrat això, no ha estalviat crítiques a Esquerra. Si dijous la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va dir que ERC forma part de "l'esquerra històrica" de l'Estat, avui Borrell ha emmarcat ERC en "el nacionalisme inflexible que està als antípodes d'una posició progressista".

JxCat també hi ha dit la seva. La líder d'aquest partit a Madrid, Laura Borràs, va carregar dijous, en una entrevista a la Revista Mirall, contra els que menystenen el paper del president de la Generalitat, Quim Torra, com a interlocutor a Madrid perquè "és molt lleig, deslleial i poc procedent" actuar així. En un principi havia inclòs el coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, a les seves crítiques, però finalment se'n va desdir. Mentre que Borrell i JxCat qüestionen com s'està procedint, les negociacions entre el PSOE i ERC han trobat un aliat en José Luis Rodríguez Zapatero. L'expresident socialista ha comprat arguments a banda i banda. Al seu partit li ha reconegut que negociï amb ERC, perquè que la investidura depengui d'Esquerra depèn de l'aritmètica parlamentària i, per tant, de "la voluntat dels ciutadans". A l'independentisme li ha concedit que en un diàleg "cadascú pot parlar del que vulgui", en consonància amb el que reclama ERC del fet que no es veti cap tema en una eventual taula de negociació. Zapatero va ser investit president l'any 2004 amb vuit vots d'Esquerra Republicana.

Trasllat a Madrid

ERC traslladarà la seva activitat a Madrid dilluns i dimarts de la setmana que ve. Dilluns, la cúpula republicana celebrarà una reunió al Congrés amb els diputats i senadors del partit per preparar la sessió constitutiva de la legislatura del dia següent. Hi serà Aragonès, el màxim líder del partit sobre el terreny, tenint en compte que Oriol Junqueras és a la presó i Marta Rovira a la l'exili. Dimarts arribarà l'hora que es tornin a veure els equips negociadors de socialistes i republicans. les dues parts, per ara, veuen camí per córrer.

stats