Congrés de Diputats

El PSOE avala la comissió sobre l'operació Catalunya, però la limita a l'època del PP

El Congrés investigarà la trama andorrana per la qual està investigat Rajoy i diversos ministres seus

3 min
Rajoy intentarà repetir  com a candidat a la Moncloa

MadridAl PSOE li satisfà que es vagin creant comissions d'investigació al Congrés relacionades amb l'anomenada policia patriòtica de l'època de Mariano Rajoy. Els socialistes s'hi posen bé sigui per investigar la trama Kitchen o l'operació Catalunya, sempre que –això sí– no impliqui estendre la matèria més enllà de l'òrbita del PP. És la condició que ha posat per donar llum verda a la comissió d'investigació que Esquerra, Junts, el PDECat, EH Bildu, BNG i la CUP van presentar sobre la trama andorrana de l'operació Catalunya. Els socialistes, imprescindibles perquè la iniciativa hagi tirat endavant aquest dijous a la cambra baixa, han presentat una esmena en què aigualeixen la trama específica de l'operació Catalunya i eliminen la possibilitat d'esbrinar altres irregularitats de governs que no necessàriament siguin del PP.

"Si el PSOE es pensa que no en sortirà esquitxat, s'equivoca. La repressió ideològica de l'Estat contra l'independentisme és patrimoni comú de tots els governs d'Espanya, siguin del PP o del PSOE", ha defensat el diputat de Junts Josep Pagès, que en la comissió d'investigació sobre el cas Kitchen ja solia esmentar la trama andorrana de l'operació Catalunya. De fet, durant la compareixença de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, el 2 de desembre de l'any passat, va informar-lo que estava investigat. I ell es va quedar amb cara de pòquer: "No tinc ni idea de què parla. Què és BPA [Banca Privada d'Andorra]?"

Ara el ple del Congrés ha acordat crear una comissió d'investigació que, originalment, duia per nom de "presumpta intromissió a la sobirania del Principat d'Andorra per part de responsables polítics espanyols, així com d'entramats parapolicials en l'anomenada operació Catalunya". Entre els seus objectius hi havia arribar al detall de la suposada trama d'extorsió de l'estat espanyol l'any 2014 als dirigents de la BPA i al Govern andorrà amb la connivència de Fincen, el departament antifrau del tresor dels Estats Units, per obtenir dades bancàries de la família Pujol, entre altres. Però la intenció dels partits impulsors també era investigar "qualsevol trama parapolicial al marge de la legislació" i els "entramats irregulars de la resta de membres del govern d'aquell moment fins a l'actual".

Al nom i als objectius de la comissió que finalment s'ha aprovat queda clar que s'investigaran les actuacions del ministeri de l'Interior "durant el govern del PP en relació amb les presumptes irregularitats que vinculen alts càrrecs i comandaments policials amb l'existència d'una trama parapolicial". La prova més clara que la motivació del PSOE no és precisament investigar l'operació Catalunya és que el document de l'esmena que el partit ha facilitat als mitjans porta per nom "Esmena Kitchen". La votació de l'esmena ha comptat amb 191 vots a favor, 153 en contra i una abstenció.

"La comissió ha de tenir un camp de treball més ampli del que es proposa a la iniciativa", ha defensat el diputat del PSOE Felipe Sicilia, que ha subratllat que els últims mesos s'han anat revelant nous àudios entre exdirigents del PP i l'excomissari José Manuel Villarejo. De fet, el jutge de l'Audiència Nacional que instrueix la macrocausa Tàndem, Manuel García-Castellón, ha obert una peça separada per analitzar les gravacions. En canvi, va descartar tornar a imputar l'ex número 2 del PP María Dolores de Cospedal, tal com li havia sol·licitat la Fiscalia Anticorrupció. Sicilia ha destacat que, en els últims cinc anys, serà la quarta comissió contra el PP.

"La raó d'estat abans que res"

Si el PSOE vol redirigir la investigació cap al PP, la diputada d'ERC Pilar Vallugera ha volgut deixar clar que la crítica és contra un estat que té com a "imaginari el corol·lari d'una, grande y libre". "Igual que diuen a por ellos, diuen hasta el final. Si hem de violentar fronteres –presumptament–, ho farem. Si hem de pressionar banquers –presumptament–, ho farem. Si hem de coaccionar i falsificar –presumptament–, ho farem. Perquè la raó d'estat és abans que res", s'ha queixat.

Des del PDECat, el diputat Genís Boadella ha denunciat l'"autèntica vulneració de drets fonamentals" i "l'actuació negligent dels poders públics" en el cas de la trama andorrana de l'operació Catalunya, i ha demanat al PSOE "no mirar cap a una altra banda". Per part d'EH Bildu, Jon Iñarritu també ha assenyalat que amb governs socialistes s'han mantingut pràctiques com la de concedir medalles i "retirades d'or" a alts càrrecs implicats en conxorxes il·legals. De fet, la Moncloa manté la immunitat diplomàtica de Celestino Barroso, agregat del ministeri de l'Interior a Andorra quan s'hi va desenvolupar l'operació Catalunya.

Alberto Casero (PP) es torna a equivocar

El diputat del PP Alberto Casero, conegut per haver salvat la reforma laboral de Yolanda Díaz al Congrés, s'ha tornat a equivocar. Ahir va votar a favor de constituir una comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya, la trama de la policia política presumptament dirigida pel govern de Mariano Rajoy. La iniciativa d’ERC, Junts, PDECat, EH Bildu, BNG i la CUP va comptar amb 191 vots a favor, els dels impulsors més els del PNB, Més País i Compromís. I també el de Casero. La votació del diputat del PP, com la de la reforma laboral en el seu dia, va ser via telemàtica.

stats